Besin zehirlenmesi, bakteri içeren gıdaların yenmesi sonucu olur. Belirtiler; kramp şeklinde karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ateş olabilir. Çoğunlukla aynı gıdadan yiyen çok sayıda kişide bulgular görülür. Çeşitli bakteriler besin zehirlenmesine neden olabilir. En sık etken Stafilokokus aureus’tur. Bu bakteri çoğunlukla deri enfeksiyonuna neden olur ve kirli ellerle gıdaya ve tekrar insana bulaşır. Gıdanın bulunduğu ortam sıcaksa bakteri kolaylıkla çoğalır ve toksinlerini üretmeye başlar. Bulgular gıda alımından 1-6 saat sonra başlar ve hastalık ortalama bir gün sürer. Salmonella bakterisinin neden olduğu zehirlenme çoğunlukla iyi pişmemiş yumurta, çiğ et ve pastorize edilmemiş sütle bulaşır; kuluçka süresi 16-48 saattir ancak 7 güne kadar uzayabilir. Clostiridium perfringens sıklıkla toprakta, insan ve hayvanların barsaklarında bulunan bir bakteridir, çoğunlukla kirli ellerden bulaşır ve açıkta kalan gıdalarda üreyerek toksinlerini üretir. Kuluçka süresi 24 saati geçmez. Clostiridium botulinum etkenler içerisinde en tehlikeli olanıdır. Ortamda yaygın olarak bulunmasına rağmen, kolay çoğalan bir bakteri değildir. Bu nedenle sık görülmez. Oksijensiz ortamlarda ve yeşil fasulye, mısır ve bezelye, pancar gibi düşük asitli sebzelerle hazırlanan yemeklerde daha kolay ürer, bu nedenle hijyene dikkat edilmelidir. Bakterinin toksini doğrudan etki ederek sinir sistemi bulguları yanı sıra çift görme, yutma güçlüğü, solunum güçlüğüne neden olur. Kuluçka süresi çoğunlukla 24 saati geçmez. Tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.
Besin zehirlenmesinin tedavisinde önerilen belirtiler başladıktan sonra, 6-8 saat kadar sık ve az miktarlarda su vermek dışında ağızdan beslenmenin kesilmesi, kusma ve ishal ile kaybedilen sıvının gerekirse serum takılarak yerine konmasıdır. Çoğunlukla kısa süreli bir serum tedavisiyle düzelir. Sık olmayarak kusma ve ishal kesilmeden devam edebilir ve bu nedenle aşırı sıvı kaybı olabilir. Bu durumda çocuklarda dalgınlık, huzursuzluk, halusinasyonlar ve solunum sıkıntısı gibi hastanede uzun süre kalmayı gerektirecek bulgular gelişebilir. Zehirlenmeye neden olan bakteri saptanabilirse antibiyotik tedavisi şart olamaada işe yarayabilir. Eğer etken botulism ise mutlaka hastane koşullarında yakından izlenerek tedavi edilmelidir.
Besin zehirlenmesinden korunmanın yolu gıdaların hazırlık ve saklama aşamalarında hijyene gerekli özeni göstermektir. Bunun vaz geçilmez ilk koşuluda el temizliğidir. Evde yemek yapıldıktan sonra yenmeyecekse soğumasını beklemeden hemen buzdolabına konmalıdır. Özellikle yaz aylarında gıdalar mutlaka buz dolabında saklanmalı, yemekler dışarıda bırakılmamalı ve dışarıda kalmış gıdalar tüketilmemelidir. Yemek hazırlayan kişi ve kişiler mutlaka hijyenik kontrolden geçirilmelidir. Özellikle yaz aylarında çiğ et ve süt tüketilmemelidir. Bir yaş altındaki çocuklara bal verilmemelidir. Özellikle süt ve ürünleri içeren gıdalar buzdolabı dışında hiçbir koşulda bırakılmamalıdır.