Babalarla kıyaslandığında, annelerin çocuklarıyla neredeyse üç kat daha fazla konuştuğunu biliyor muydunuz?
Pediatrics adlı dergide yayımlanan bir çalışmada ortaya çıkan bu durumun babaların çalışması, bu süreçte de annelerin bebek bakımını üstlenmesinden de kaynaklanmadığı belirtiliyor.
33 ailenin katıldığı çalışmada, araştırmacılar her iki ebeveyn evdeyken eve kadın- erkek ve bebek sesinin ayrımını yapabilen bir kayıt cihazı koyuyor. Araştırmacılar, bu çalışmayı ilk olarak bebek doğduktan sonra hastanedeyken, ardından bebek yaklaşık bir aylık olduğunda ve 7 aylıkken yapıyor.
İlginç bulunan şey, sadece annelerin bebeklerle olan iletişiminin babalardan üç kat daha fazla olması değil, aynı zamanda annelerle bebeklerin daha çok karşılıklı bir iletişime girdiğini ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra, anneler kızlarıyla oğullarıyla konuştuklarından daha fazla konuşuyor.
Kadınlar sosyalleşmeye ve iletişim kurmaya daha yatkın oldukları için bu oranın kadınlarda erkeklerden daha fazla olmasının normal bir durum olduğu belirtiliyor. Buna göre, kız bebekler erkek bebeklerden daha önce sosyal etkileşim içerisine giriyor, kız bebeklerin erkeklerden daha fazla iletişim kurması şaşırtıcı olmuyor.
Çocuk ne kadar çok konuşma ve sözcük duyarsa, o kadar erken konuşmaya, okumaya başlıyor ve kelime hazinesi o kadar genişliyor; bu da çocuğun gelecekteki akademik başarısına doğrudan etki ediyor.
Özellikle gelir düzeyi düşük ailelerin çocukları, üç yaşına kadar gelir düzeyi yüksek ailelerin çocuklarına oranla 30 milyon daha az kelime duyuyor. Fakat, bu çalışma kesinlikle zengin çocuklar ya da yoksul çocuklar hakkında değil. Bu, ebeveynler ve onların yaptıklarıyla ilgili.
Peki, babalar ne yapabilir ve babaların neler yapması gerekir?
Bebeklerle ve küçük çocuklarla daha fazla konuşmaya dikkat etmelisiniz. Gün içerisinde yapmaktan hoşlandığınız şeyler hakkında ya da yedikleriniz ve etrafınızda gördükleriniz hakkında konuşmalısınız. Eğer bebeğiniz ses çıkarıyorsa, siz de ses çıkarın ve konuşmaya devam edin. Oyun oynamaya açık olun. Bebekler ve küçük çocuklar bunu sever. Anneyi taklit etmeyin. Kendiniz olun.