Alain de Botton’un editörlüğünü yaptığı 6 kitaptan oluşan Hayat Okulu Kitapları tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de bir çığ misali kaplayan kişisel gelişim literatürünün sorularını ters yüz ediyor. Sel Yayıncılık tarafından yayınlanan kitaplar raflardaki yerini aldı bile.
The School of Life (Hayat Okulu) Londra’da Alain de Botton öncülüğünde “gündelik yaşam için parlak fikirler” sloganıyla yola çıkmış, iş hayatından mutluluğa, felsefeden sosyalleşmeye, cinsellikten psikolojiye çeşitli konularda seminerlerin verildiği ve sıradışı aktivitelerin gerçekleştirildiği bir kuruluş.
Hayat Okulu, hayatın büyük meselelerini araştırmaya adandı. Kuruluş kişisel gelişim literatürünün günümüz insanının temel endişe kaynaklarını oluşturan sorulara verdiği cevaplara alternatifler aradı: Potansiyellerimizi nasıl gerçekleştirebiliriz? İş ilham verici olabilir mi? Topluluk neden önemlidir? İlişkiler bir ömür boyu sürer mi? Ancak cevap vermek yerine, bu soruların felsefe, edebiyat, psikoloji, görsel sanatlar gibi alanlarda nasıl formüle edildiğine odaklandı.
Serinin editörü Alain de Botton, kitapların öyküsünü şöyle anlatıyor: “Ahlaki ve pratik kafa karışıklıklarıyla dolu bir çağda, kişisel gelişim kitaplarının yeni bir bakış açısıyla ele alınma zamanı geldi. Hayat Okulu Kitapları, böyle bir yeniden doğuşu duyuruyor ve para, akıl sağlığı, iş yaşamı, teknoloji, dünyayı daha iyiye doğru değiştirme arzusu gibi hayatın büyük meselelerini inceliyor.”
Cinselliğe Nasıl Farklı Yaklaşırız?
Zeynep Bizer tarafından Türkçe’ye çevrilen bu kitapta Alain de Botton, özel ve heyecan verici -yine de kafa karıştırıcı ve zor- bir deneyimi, cinselliği konu ediniyor. Konu cinselliğe gelince pek azımız normal olduğunu hisseder ve nasıl olmamız gerektiği çok nadiren gerçeklikle örtüşür. Bu kitap, 21. yüzyıl cinselliğinin yazgısının sevgi ile arzu, macera ile bağlılık arasında denge kuran bir eylem olmak olduğunu iddia ediyor. Şehvetten fetişizme, aldatmadan pornografiye pek çok konuya değinen Alain de Botton modern cinselliğin çelişkilerini açık bir biçimde ortaya koyarken, yaşadığımız ve yaşamadığımız cinsellik üzerinde daha derinlemesine ve bilgece düşünmemize yardım edecek bakış açıları ve teselliler sunuyor.
Kendimize Uygun İşi Nasıl Buluruz?
Roman Krznaric tarafından yazılan ve Zarife Biliz tarafından çevrilen kitap sosyoloji, psikoloji, tarih ve felsefede çalışma hayatı ile ilgili aydınlatıcı fikirler üzerinde dururken, tercihler labirenti içinde değişim korkusunun üstesinden gelmenize ve kendinize uygun bir iş bulabilmenize yardım edecek bir rehber sunuyor. Kitap ayrıca bizi tatmin eden bir iş arzusu, çağımızın en önemli özlemlerinden biri ve bu esin verici kitap bunu gerçekleştirme şansı veriyor. Para ve statü konusundaki sorunlarımızla yüzleşirken, yeteneklerimize uygun ve anlamlı bir iş yapma olanaklarımızı inceliyor.
Dijital Çağa Nasıl Uyum Sağlarız?
Kitabın yazarı Tom Chatfield, çevirmeni ise Levent Konca. Ana teması ise şöyle özetleniyor: Dünyamız giderek daha dijital hale geliyor. Gezegenin yetişkin nüfusunun yarıdan fazlası uyanık kaldığı saatlerin önemli bir bölümünü “prize takılı” olarak geçiriyor; internet, mobil telefon ya da başka bir dijital araç vasıtasıyla. İşyerindeki sorunlarımızı, ilişkilerimizi ve hatta aile yaşamımızı e-posta, metin, tweet ya da blog aracılığıyla paylaşmak artık çok yaygın ve sıradan. Bu anlık ilişki ihtiyacı hayatımızı nasıl etkiliyor? Tom Chatfield “kablolu” varoluşumuzun zihinlerimizi olumlu ve olumsuz yönde nasıl değiştirdiğini inceliyor. Yeni ve pratik bir yaklaşımla, dijital çağa insanlığımızı kaybetmeden uyum sağlamayı nasıl başaracağımızı öğretiyor.
Yazar: John-Paul Flintoff, Çeviri: Gül Korkmaz
Hepimiz daha iyi bir dünyada yaşamak isteriz ama bazen bir fark yaratacak güce ya da etkiye sahip değilmişiz gibi gelir. John-Paul Flintoff toplumların, kuşaklar boyunca benimsemediği bir şeyi değiştirebileceğine inanan bireyler tarafından dönüştürüldüğünü hatırlatıyor. Tarihten, siyasetten ve modern kültürden yenilikçi anlayışları biraraya getiren bu kitap, sizi atalet ve kayıtsızlığın üstesinden gelme cesaretiyle donatacak, en büyük endişelerinizi tanımanıza yardımcı olacak ve değişime doğru atacağınız o ilk önemli adımı teşvik edecek.
Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz?
Yazar: Philippa Perry, Çeviri: M. Onur Doğan
Herkes beden sağlığının önemini kabul eder: Akıl sağlığı da en az o kadar önemli değil midir?
Modern hayat bizi büyük bir stres altına sokar; insanın kendisini sakin, huzurlu ve yeni deneyimlere açık hissetmesi çok zordur. Psikoterapist Philippa Perry bu kadar yıpranmadan ve çok fazla tatminsizlik yaşamadan da hayatımızı sürdürebileceğimizi gösteriyor. Zihinlerimizin nasıl işlediğini açıkladıktan sonra direncimizi artırmak, derinlik duygumuzu güçlendirmek ve yaratıcılığımızı yükseltmek için tasarlanmış egzersizler öneriyor. Bu kitap, aynı anda hem insan zihninin parlak bir açıklamasını hem de hayatın önümüze çıkardığı pek çok engelle mücadele etmenin yolunu sunuyor.
Para Hakkındaki Endişelerimizi Nasıl Gideririz?
Yazar: John Armstrong, Çeviri: Zeynep Bizer
Para mutluluk getirir mi?
Para ile ilişkimiz ömür boyu süren bir ilişki, fakat bu konudaki kitaplar genel olarak sadece iki meseleyle sınırlı: a) Nasıl daha fazlası kazanılır? b) Daha azıyla nasıl idare edilir? John Armstrong bu yaklaşımları tersine çeviriyor ve paranın kendisine değil, bizim parayla kurduğumuz ilişkiye, ona yüklediğimiz anlama bakıyor. Para bizi nasıl yönlendiriyor ve korkutuyor? Dünyayı daha iyi bir yer yapabilir mi? Gerçekten ne kadarına ihtiyacımız var? Yeni ve şaşırtıcı bakış açıları sağlayan bu kitap, para ile ilgili hislerinizi yeniden tanımlamanız için sizi cesaretlendirecek ve sizin için hayatta neyin gerçekten önemli olduğunu keşfetmenizi sağlayacak.