Etkeni bir virüstür. Bulaşması hava yoluyla yani ağızdan yayılan damlacıklarla ve hastaların eşyalarıyla olur. İlk 6 ayda anneden geçen antikorlar koruduğu için daha çok 6 aydan büyük çocuklarda görülür.

Hastayla temastan yaklaşık 10 gün kadar (kuluçka dönemi) sonra ateş, nezle, öksürük, gözlerde kızarıklık ve çapaklanma gibi bulgular başlar. Daha sonra öksürük şiddetlenir, bu dönemde ağızda yanak içlerinde koplik lekeleri denen beyaz lekeler görülür, bunu takiben yüzden başlayıp gövdeye, kol ve bacaklara yayılan kırmızı döküntüler oluşur. Döküntülerin başlamasından yaklaşık 3 gün sonra ateş düşer ve döküntüler solmaya başlar.

Bulaşıcılık; ilk belirtilerin başlangıcından, döküntülerin kaybolduğu döneme kadar 8-10 gün sürer.

Kızamık virüs enfeksiyonu olduğu için antibiyotikler etkili değildir. Bulgulara yönelik destekleyici tedavi yapılır. Ağızdan sıvı besin verilmesi, ateş düşürücüler tedavide kullanılabilir. Kızamıktan şüphelenildiğinde, özellikle de döküntüden sonra ateşin düşmediği, öksürük ve nefes darlığının olduğu durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Çünkü zatürre ve orta kulak enfeksiyonu gibi komplikasyonlar görülebilir.

Kızamık hastalığından aşı ile etkili bir şekilde korunulur.