Radikal Gazetesi’nden Umay Aktaş Salman, 4+4+4’ün ilk üç haftasını araştırmış. Sonuç net: 66 aylık çocuk, pedagojik olarak uyumsuz. Sınıf arkadaşını “ağabey” diye çağıran, beslenme çantasından mama çıkan öğrencilerden tutun, “hep kesme/boyama, aynı şeyleri yapıyoruz” diyerek sıkılanına kadar, sınıflar karman çorman.
Ders ortasında beslenme çantasını açıp yemek yiyen çocuklar, 5 yaşındakilerin iki derste boyadıklarını 10 dakikada boyayan ve “Oyundan, boyadan sıkıldık ne zaman okuma yazmaya geçeceğiz” diye soran 7 yaşındaki çocuklar, aynı sınıfta olmalarına karşın sınıf arkadaşına ‘ağabey’ diyen 61 aylıklar… Eğitim yılı başlayalı 3 hafta geride kaldı. Okula başlama yaşının isteğe bağlı 60 ay (5 yaş), zorunlu olarak da 66 ay’a (5,5) düştüğü 4+4+4 eğitim sistemi 5-7 yaş çocuklarını aynı sınıflarda buluşturdu.
Eyüp Güzeltepe İköğretim Okulu’nda 5.5 yaşın altında 15 çocuk olduğunu söyleyen Okul Aile Birliği Başkanı Musa Arslan, “Bazı aileler çocukları 1. sınıftan alıp anaokuluna verdi” diyor. 1’inci sınıf öğrencisi 69 aylık Nisanur Genç, 40 kişilik sınıfta eğitim alıyor. Sınıfın küçüklerinden ama anaokulu eğitimi aldığı için derste sıkılıyor. Annesi Melek Genç “Kızım ‘Kesme, boyama, yapıştırma sürekli aynı şeyleri yapıyoruz’ diyor. Sıkıldığını söylüyor. İlk zamanlar yapabilecek mi diye korktum; ama gayet güzel uyumu” diyor.
Ferhat Çamlı İlköğretim Okulu sınıf öğretmeni Eğitim-Sen 5 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğan zaten okulöncesi eğitim alan ve almayan öğrencilerin arasında fark olduğunu bu yıl buna bir de artan yaş farkının eklendiğini belirtiyor: “Sınıfımda 79 aylık da var, 61 aylık da. 61 aylığın beslenmesinden bebek maması çıktı. 79 aylık çocuğa İbrahim Ağabey diye sesleniyor! Büyükler çok sıkıldı. Bazı çocukların düğmelerini biz ilikliyoruz, yapamıyorlar. 66 aylık çocukların dikkat dağınıklığı var. 66 ay ve altı 5-6 dakika dikkat kesiliyorsa daha büyük çocukların dikkat süresi daha uzun. 22 kişilik sınıfımda 66 aylık ve daha küçük olan 8-10 öğrenci var. Tuvaletlerine gidiyorlar ama çok toparlanabildiklerini düşünmüyorum. Kalem tutma konusunda sıkıntıları var. Diğer çocuklar malzemelerini hemen hazır ederken küçükler daha uzun sürede hazırlanıyor.”
Makas tutamıyorlar
6 yaşını dolduran 73 aylık Börteçine Can da 3 haftadır çok sıkılanlardan, Annesi Mehtap Can “Öğretmen toplantı yaptı. ‘Küçükler makas tutamıyor, ağlıyor’ diye anlattı, küçüklere uyum sağlamak zorunda öğretmen. Bizimkilere haksızlık oluyor. 5.5 yaşındakiler yüzünden geriden gidiyoruz. ” diyor. Serap Erdoğdu’nun kızı Zeynep, 5.5 yaşında. Kızının uyumundan memnun. Çimen Kara ise 78 aylık kızının ilk günden beri sıkıldığını anlatıyor: “1 yıl da anaokuluna gittiği için sıkıldı. Sınıfımızda 61 aylık çocuk da var. Öğretmen sinirinden gülüyor artık. Ders ortasında öğretmene ‘Biz acıktık, niye bekletiyorsun’ diye kızıyorlar.”
Veliler hâlâ okulda
Anadolu yakasındaki bir okulun adını vermek istemeyen müdürü ise “3 ay uygulanacak müfredat, anaokulu müfredatıyla aynı. 2006 doğumlu anaokula gitmiş bir çocukla daha küçük ve hiç anaokuluna gitmemiş bir çocuğa aynı müfredatı uyguluyoruz. 3 hafta oldu, küçüklerin velileri hâlâ koridorda. biz ilk hafta veilleri okula alır, ikinci hafta kesinlikle almazdık. ‘Artık 3 hafta oldu, almayalım’ dedik. Baktık çocuklar ağlıyor. Mecbur anneleri de aldık” diyor.