İngiliz sanatçı ve tasarımcı Dominic Wilcox aynı zamanda sıra dışı icatlarıyla tanınan bir mucit ve mimar.

Wilcox, Ağustos ayında yerel bir kültürel organizasyon için, memleketi Sunderland’de yaşları 4 ila 12 arasında değişen 450 İngiliz çocuk için tasarım atölyeleri açtı. Onlara kendi buluşlarını gösterdi ve karşılaştıkları tasarım sorunlarını nasıl çözecekleri üzerine düşünmelerini istedi.

Çocuklar 600 çizim sundu. 4 yaşındaki Daniel Shimmin, sesle çalışan bir kamera hayal etti. Katie Symcox, peruk şeklinde karanlıkta eve yürürken korkan çocukları rahatlatmak için LED destekli bir kask icat etti. 6 yaşındaki Ameliya Liddle, sıcak yemeklere soğuk hava üfleyen fan destekli bir gıda soğutuculu çatal tasarladı.

Çocukların eserleri arşivlenmeden önce geçici galeri alanı olan buzdolabının kapısına asıldı.

Wilcox ise atölye sona erdiğinde yerel üreticileri ikna ederek bu genç tasarımcıların rüyalarını gerçekleştirmek için olağanüstü bir adım attı. Üreticilerle işbirliği içerisinde çalışmalara başlayan çocuklar fikirlerini tartışıp farklı bakış açıları kazandılar.

Proje, Wilcox’un hayatını değiştiren ve bir tasarımcı ve sanatçı olmasını sağlayan öğretmeni Charlie Holmes’a da bir saygı duruşu niteliği taşıyor.

Wilcox proje üzerinde çalıştığı her an sınır tanımayan düşünce ve fikirlerin önemine olan inancının git gide arttığını fark etmiş.

“Biz, yetişkinler kendimizi bilgiyle sınırlandırıyoruz. Bilgi, hayal gücümüzü ve yaratıcılığımızı öldürüyor. Ne kadar çılgın görünürse görünsün, gelecekte olabilecek şeyler üzerine de düşünmemiz gerek.”

11 yaşındaki Henry Hughes’un icadı Brian Degger tarafından gerçekleştirilmiş. Bir diş macunu haznesi olan fırçanıza macunu yerleştirip düğmeye basıyorsunuz ve rahatça dişlerinizi fırçalıyorsunuz.

160127_EYE_Inventors2.jpg.CROP.original-original

PotatoGun-2

11 yaşındaki  Isaac Dawson’ın icadı bir patates silahı görevi görüyor. Bir bütün olarak içerisine attığınız patatesi dilimleyerek kızartmaya başlayan alet oldukça pratik görünüyor.

11 yaşındaki Alex Dickens’ın hayali Alan Parker tarafından gerçekleştirildi. Dickens, bu icadında insanlara arkalarını görmelerini sağlayacak bir gözlük vadediyor. İcadının esin kaynağı ise, işlerini yaparken çocuklarını kontrol etmek isteyen anneler olmuş.

LickSpider-2-2

Dokuz yaşındaki Krystal James’ın projesi ise gülümsetiyor. Sabahleyin uykusundan uyanamayanlar için harika bir buluş gerçekleştiren, James projesini şöyle anlatıyor.

“Sabah saat yediye kadar uyanamadığınız takdirde, tavana asılı olan örümcek aşağı inip yüzünüzü yalamaya başlıyor.”

ShowerForPlants-2

10 yaşındaki Kaja Jach’ın icadı Brian Degger tarafından gerçekleştirilmiş. Kendi kendini sulayan saksıyı programlayabiliyor ve hayatınızı kolaylaştırabiliyorsunuz. Çiçeklerinizi doğru zamanda sulamanıza yardımcı olan bu alet, çalışanlar için büyük kolaylık sağlıyor.