Etrafa dağılmış bir tomar kağıda boyama yapan çocuklarınızı izliyorsunuz; çoğu ebeveyn gibi siz de bu etkinliğin sadece eğlenceli olduğunu kabul edip işinize dönüyorsunuz.

Peki, fark etmediğiniz önemli şeyler neler, hiç düşündünüz mü?

Bu etkinlikler çocukların sanat ile iç içe olmasını sağlar; sanat, görsel iletişim, yaratıcılık ve kendini ifade etme bağlamında çocuğun gelişimini olumlu yönde destekler.

Ebeveynler çocuklarıyla galeri ve müze gezme konusunda istekli olmayabilir.

Galerilerde ve müzelerde bir çırpıda sıkılan çocuğunuzla yüzleşir, her bir duvardaki sanat eseri gittikçe katlanılamaz bir hal alır ve sonunda bunun çocuğunuz için ilginç ve eğlenceli bir aktivite olmadığına karar verirsiniz. Fakat, sanattan kaçmak büyük bir hatadır:

Küçük çocuklar için, sanata bir gözlemci olarak yaklaşmanın gelişim üzerinde şaşırtıcı etkileri vardır.

Bir sanat müzesini gezmenin etkileri üzerine yapılan büyük ölçekli bir araştırmada, Arkansas Üniversitesi ve Rice Üniversitesi Çocuk Enstitüsü’nden araştırmacılar Arkansas’taki bir müzeye yapılan bir saatlik geziden yaklaşık bir ay sonra yaklaşık 11.000 öğrenciyle anket gerçekleştirdi.

Bu müze ziyareti sonrasında, öğrencilerde eleştirel düşünme becerilerinde, tarihsel empati ve sosyal hoşgörü seviyesinde belirgin bir şekilde gelişim gözlenirken, gelecekte tekrar kültürel etkinliklerde bulunmak istenildiği de belirlendi.

Kısacası, sanat onlara iyi geldi.

Müze gezmeden önce bilmeniz gereken bazı şeyleri de hatırlatmakta fayda var:

Öncelikle çocuklarınızın aç olmadığından emin olun.

Çocuğunuzun gelişim aşamasını göz önünde bulundurarak ziyaretlerinizi ayarlayın.

Erken çocukluk döneminde, çocuğunuzun kendini keşfetme ve resim yapma gibi doğal isteklerini önemseyin. Müzelerin sergilere ek olarak düzenlediği çocuk aktiviteleri ve atölyeleri ile ilgilenin. Çocuğunuzun kendi uygulamalarını yapabileceği veya küçük bir görev edinebileceği etkinliklere katılın.

Yanınızda eskiz defteri ve kalem taşıyın. Çocuğunuzdan gördüğü heykel veya resme dair bir şeyler çizmesini isteyin; hayal gücünü kullanarak da eseri kendince yorumlayabilir. Çocuklar sanat eserleriyle etkileşime geçtiklerinde bakmayı, görmeyi ve yaşadıkları şeyleri kaydetmeyi de öğrenirler.

Müzedeki bütün eserleri görmek isteyebilirsiniz; fakat bu, bir çocukla imkansızdır. Çocukların dikkat süreleri sınırlıdır; yemek yemek, tuvalete gitmek, yeni bir aktiviteyle meşgul olmak isteyebilirler. Gerçekten görmek istediğiniz parçaları görün, onlara bu eserleri hikayelerle anlatın ve müzede mümkün olduğunca az vakit geçirin. Enerjinizi yeni şeyler keşfetmek için harcayın.