Kara tahtayı tırnaklarınızla çizerek çıkardığınız o ses… İşte, çocuklar mızmızlandığında bir ebeveynin duyduğu ses bu. Peki, neden çocuklar mızmızlanır? Çoğu durumda, bunun nedeni onlara izin vermemizdir.

Evet, çocuklar mızmızlanırlar çünkü ya çok yorgundur ya da açtırlar. Bu durumlarda, çocuğunuzu rahatlatmak ve onun en acil ihtiyaçlarını karşılamak en iyisidir. Ama aksi takdirde? Basıp gidin.

Neden? Çocuklar mızmızlandığında ve onlara karşılık verdiğimizde, bu davranışın devam etmesine neden oluruz. Çocuklar canımızı sıkmak veya bizi sinirlendirmek için mızmızlanmazlar, onların bunu yapma sebepleri genellikle sadece ilgi çekmek içindir.

Bütün insanlar iki temel duygusal ihtiyaca, ilgiye ve güce istemsizce bağlıdırlar. Çocuklar ihtiyaç duydukları olumlu ilgiyi bulamadıklarında onu aramaya başlarlar. Çocuklar için, negatif de olsa ilginin ve tepkinin varlığı kayıtsızlıktan daha iyidir. Bu sebeple, ihtiyaç duydukları pozitif ilgiye ulaşmak umuduyla mızmızlanmaya başlarlar.

Çocuklar mızmızlandığında ebeveynler pes ederse, bu durumda çocuklar yaptıkları bu davranışın istedikleri şeyleri elde etmelerini sağladığını fark ederler. Bu davranışın üzerine gidilmediği takdirde, davranış çocuğun ergenlik dönemine kadar sürecektir.

Peki, mızmız çocuklarla nasıl başa çıkarız?

İlk adım, çocuğunuz mızmızlandığında ona herhangi bir karşılık/ ödül/ ceza vermeyin. Herkesin sakin olduğu bir zaman seçin. – belki öğle veya bir şeyler atıştırdığınız vakit – bu konu hakkında konuşun. Ağlamaklı ses tonu ve normal ses tonu arasındaki fark ve ağlamaklı ses tonunun kulaklarınızı ne kadar rahatsız ettiği hakkında konuşun. Çocuğunuza mızmızlandığı zaman nasıl hissettiğinizi anlatın ve bu davranışına yanıt vermeyeceğinizi bilmesini sağlayın – böyle durumlarda kalkın ve gidin.

Çocuklarınız bu davranışı bir başka sefer yaptığında, sözlerinize sadık kalın. Sakin olun ve oradan ayrılın – bu davranışa negatif bir tepki vermek bile davranışın devam etmesini sağlayabilir. Tepki vermeyin. Sadece oradan gidin. Çocuğunuz normal sesini kullandığında, sakince ve hoş bir şekilde, hemen cevap verdiğinizden emin olun. İlk zamanlarda, anne ve babanın pes etmesinin ne kadar süreceğini görmek için mızmızlanma düzeyi çok daha yüksek olur. Çocuk bir karşılık alamadığında, normal sesini kullandığında olumlu bir tepki aldığını fark edecektir. Bu davranış da zamanla kaybolacaktır.

Mızmızlanma bir ilgi çekme davranışı olduğundan, çocukların özel ilgiye, sizinle daha fazla zaman geçirmeye ihtiyaçlarını gösteren bir işaret olarak da görülebilir. Günde iki defa 10-15 dakika çocuklarınızla baş başa vakit geçirin. Kitap okuyun, boyama ve spor yapın. Birlikte yapılan bu aktiviteler emin olun ki çocuğunuzda iyi davranışların gelişmesinde etkili olacaktır.

 

kaynak: positiveparentingsolutions.com