1. Evinizi çok ısıtmayın. Özellikle 5-6 yaş altı çocukların bulunduğu evlerin sıcaklığının yüksek olması solunan havanın sıcak ve kuru oluşuna ve buna bağlı olarak tüm solunum sisteminin bir hastalık yoksa bile sıkıntı yaşamasına yol açacaktır. Kış mevsiminde çocukların burun tıkanıklığı ve buna bağlı gece uyku sorunu yaşamasının başlıca nedeni uyudukları odanın havasının sıcak olmasıdır. İdeal yatak odası sıcaklığının 16-18 °C olduğu akılda tutulmalıdır. Üşümemek için doğru çözüm kalın giyinmektir.
2. Mevsim yiyecekleri yemeye özen gösterin. Tüm sene boyunca aynı yiyecekleri yemeğe çalışmak yerine mevsiminde bol olan, o bölgede kolaylıkla yetişen meyve-sebzeleri yemek daha doğrudur.
3. Kalabalık-kapalı alanlarda vakit geçirmek yerine açık havada olma imkânlarını zorlayın. Yazın olduğu kadar dışarıda koşup oynamak, kışın kolay olmasa da vakit geçirmek, eğlenmek için karı, yağmuru da kullanabilirsiniz.
4. Hasta kişilere yakın olmayın. Öksüren, burnu akan ziyaretçileri kabul etmeyin. Henüz yuvaya gitmeyen, oyun gruplarına katılmayan çocuğunuzla tanımadığınız kalabalıkların içinde bulunmamaya çalışın.
5. Bol sıvı için, taze meyve-sebze yiyin. Sağlıklılığınızı devam ettirmek için yediğinize, içtiğinize dikkat edin.
6. Kış ishallerine de dikkat etmek gerekir. Viral etkenler bu mevsimde de sık ve kolay bulaşan mide bağırsak enfeksiyonlarına yol açar. Her zamanki gibi temizlik kurallarına uymak önemlidir. Hazırlanışına güvenmediğiniz gıdaları yemeyin, yedirmeyin. Ortak kullanım eşyalarını kullanırken temizliğe maksimum özen gösterin.
7. Hava koşulları nedeniyle evde daha çok vakit geçiren çocuğunuzun televizyon karşısında uzun saatler kalması, bilgisayar oyunları veya dijital ekranlarla bolca zaman harcaması yerine beraber vakit geçirmeye, yaratıcı, geliştirici aktivitelerde bulunmaya, sohbet etmeye çaba gösterin.
8. Kış nedeniyle evde beraber harcadığınız zamanın artmasını çocuğunuzun ev düzeninin daha aktif bir parçası olması için kullanmaya çalışın. Yemek hazırlığına katın. Sofra kurulmasına yardım talep edin. Evin temizliğine, odasının düzeninin sağlamasına katkı isteyin.
9. Gün erken kararacağı için çocuğunuz gece uykusuna erken dalmak isteyebilir. Verimli bir gece uykusu uyuyabilmesi için ne erken ne de geç yatması doğru değildir. Bir yaşından büyük çocuk için gece uykusu 19:30-21:30 arasında bir zamanda başlayabilir. İyi bir gece uykusunun ertesi günkü okul başarısına, verimli oyunlar oynamasına, iştahla yemek yemesine olumlu etkisi bilinmelidir. Gündüz uykularını yazın olduğu sıklık ve sürede uyursa gece uykusunda sorun yaşama olasılığı artar. Bazı çocuklar için kış aylarında gündüz uykularını kısaltmak gerekebilir.
10. Günlük banyolarına yazın olduğu gibi kışın da devam edebilirsiniz. Bu sayede burnu daha az tıkanacak, uyku kalitesi daha iyi olacaktır.