Hep katkısız gıdalar yiyelim, yediklerimizin içerisinde neler var merak edelim, soralım deyip duruyorum. Ama dikkat edilmesi gereken bir konu daha var ki o da satın aldığımız veya yaptığımız ürünleri saklama yöntemlerimiz.
Immigration, yani ambalajlardan veya yanında bulunanlardan, yiyeceğe ve yiyecekten ambalaja veya yanında bulunana göç bu anlamda en önemli konulardan biri.
Öncelikle hiçbir şekilde geri dönüşümden üretilmiş ürünlerle yiyeceklerimizi temas ettirmeyeceğiz. Geri dönüşümlü ürünlerin hijyeninin ne olduğunu bilmiyoruz.
Stretch filmler ilk piyasaya çıktığında “müjdeler olsun yurduma, mutfağıma” şeklinde bunları her şeye kullanmaya başladık. Elma yarım mı kaldı ne gam, sar stretch filme kaldır; oohh taptaze. Peynirleri strech filmlere sar, tertemiz (!) dursun. Yemek pişirdik, üzerini stretchle kaldır, hamur mu hazırladın, buzdolabında beklemesi mi lazım, hemen streche sar buzdolabına koy. Bunu hepimiz yaptık değil mi? Meğer bu yaptıklarımız ÇOOK zararlıymış. TÜBİTAK Gıda Laboratuarı Sorumlu Şefi’nin bire bir ağzından aldığım bilgilerden sonra stretchleri ve silikonları hayatımdan çıkarmaya başladım. Çünkü, stretch filmler, bildiğim plastiğin bir türeviymiş. Bu plastiğe esneklik kazandırmak için 2 ayrı grup plastikleştirici kullanılırmış. Bu plastikleştiriciler tahmin ettiğimiz gibi asitle değil yağ ile çözülürmüş. Yani, stretche sarılı peynirleri ya almayacaksınız, ya aldıktan sonra hemen ambalajından çıkaracak ve yıkayacaksınız. Yemeklerinizi stretch filmlere değdirmeyeceksiniz. Sıcak yemeklerinizin üzerini filmle kaplamayacak, mikrodalga fırınlarda kullanmayacaksınız. Yoksa o plastiklerin bir kısmını yemiş olurmuşsunuz.
Silikonlara gelince, bugüne kadar şeffaf (hani bebek emziği yapılanlar gibi) silikonların masum olduğu varsayılıyormuş. Ama silikonu kanserojen veya sağlığa zararlı hale getirenler silikonun içine konan matlaştırıcı veya renklendiricilermiş. Silikon ürünleri de hiç bir şekilde sıcak ile temas ettirmeyecekmişiz. Yani o silikon kalıplarınızı fırına sokmayacaksınız. Çok beğeniyorsanız içine dondurulmuş yenecek şeyler yapın. Eğer, plastik veya silikon olarak kullandığınız herhangi bir ürünün giderek rengi soluyorsa, bilin ki o renklendiricileri yiyormuşuz.
En sağlıklı saklama yöntemlerinden biri de cam kaplarmış. Ancak, bunlarda da geri dönüşmüş malzemenin kullanılmaması, içerisinde kurşun bulunmaması gerekiyormuş. Yani, markası belirsiz, Çin malları gibi malları kullanmayacakmışız.
Başka bir masum saklama yöntemi de buzdolabı poşetleriymiş. Buzdolabında yiyecek saklamak üzere üretilmiş ürünleri rahatlıkla kullanabilirmişiz.
Bazen yeniliklerle hayatımız kolaylaşıyor mu yoksa daha zehirli ve karmaşık bir hale mi geliyor diye sormadan edemiyorum… Ne dersiniz?
Sağlıklı, plastiksiz, silikonsuz günler diliyorum…