Eve taze meyve ve sebze getirdiğinizde onları buzdolabına koyarsınız; fakat birkaç gün sonra onların çürümesine veya bozulmasına sebep olan şeyin ne olduğunu merak edersiniz. Pek çok zaman, tek suç, onları saklama şeklinizdir.

Yiyeceklerinizin taze kalması için unutmamanız gerekenleri bilmek mutfaktaki işlerinizi kolaylaştıracaktır:

Meyve ve sebzenin birlikte saklanmaması gerekir. Buzdolabınızda meyve ve sebzeyi yan yana koymanız erkenden bozulmalara sebebiyet verir.

Peki neden?

Birçok meyve olgunlaşma hormonu gibi etilen gazı üretir ve bu, bozulmayı hızlandırır.

Sebzelerin nefes alması gerekir. Sebzeleri delikler açtığınız plastik torbalara veya örgü torbalara koyun. Washington Eyalet  Üniversitesi’nde fahri profesör Barry Swanson’a göre, hava almayan plastik bir torba kullanmak, sebze saklamak için kötü bir seçimdir.

Sebzeleri birbirine değecek şekilde sıkıca paketlemeyin; hava sirkülasyonu için alana ihtiyaç vardır, aksi takdirde sebzeler hızlıca çürür. Saklamadan önce hicbir sebze veya meyveyi yıkamayın. Nem, bakteri üremesine sebep olur, çürümeyi hızlandırır.

1. Sarımsak

Açık bir kapta oda sıcaklığında saklayın. Kullanıncaya kadar sarımsağın üzerindeki koruyucu tabakayı soymayın. Soğanın yanında sarımsak saklanabilir.

2. Soğan

Temiz bir külotlu çorap bulun. Her bir bacağına soğanları koyun, birbirine bağlayın. Oda sıcaklığında bir odaya asın. Soğan da bir tezgah üzerinde oda sıcaklığında sarımsak gibi saklanabilir. Dikkat etmeniz gereken şey patatesleri soğandan uzak tutmak olmalıdır. Soğanı buzdolabına koymayın: nem ve soğuk hava soğanı peltemsi bir hale getirir. Işıksız bir ortamda saklanması soğanın acılaşmasını önler.

3. Patates

Patatesi karanlık ve serin bir yerde saklayın, ama buzdolabına koymayın. Buzdolabındaki soğuk ve nemli hava nişastaların şekere dönüşmesine ve bu da patatesin tadının ve dokusunun değişmesine neden olur. Plastikten ziyade bir kağıt torba içinde ve kiler gibi soğuk bir mekanda saklayın. Patatesi, elma gibi etilen gazı salgılayan meyvelerden ve soğandan uzak tutun.

5. Havuç

Öncelikle, yeşil kısımlarını kesin; kesmediğiniz takdirde havuç hızlıca yumuşar. Kesilmiş, fakat soyulmamış havuç yaklaşık iki hafta buzdolabında ağzı kapatılmamış sebzelik çekmecesinde  saklanabilir. Kesilmiş havuçlar su dolu ve sıkıca kapalı bir kabın içerisinde daha uzun bir süre saklanabilir. Sık sık suyu değiştirmeniz şarttır.

6. Salatalık

Salatalık, soğuğu sevmez. Buzdolabında en fazla üç gün durması gerekir. Salatalık da etilen gazına duyarlıdır, bu nedenle, muz, kavun ve domatesten uzak tutulmalıdır.

7. Kereviz

Gevrek tutmak için, buzdolabında alüminyum folyoya sıkıca sarın, ürettiği etilen gazı kaçabilir. Her kullanımdan sonra sıkıca yeniden sarın. Sıkıca kapalı bir kapta suya batırılmış şekilde havuç gibi saklayın.

8. Domates

Mümkünse domatesi buzdolabına koymayın. Soğuk, domatesi peltemsi bir hale getirir.

9. Muz

Her birini farklı bir strece sarın. Bu, etilen gazı emisyonunu azaltacaktır. Bir muz istenilen olgunluğa ulaştığında, buzdolabına koyabilirsiniz.