2011’de iki deprem yaşayan Van’da aradan geçen iki yıla rağmen eğitim problemleri hala devam ediyor. Bugün Van genelinde yaklaşık 7 bin öğrenci konteynır dersliklerde ders başı yaptı.

Van Eğitim-Sen Şube Başkanı Selami Özyaşar, şehirde birçok okulun inşaatının tamamlanmadığını, konteynır dersliklerdeki eğitimin sürdüğünü ve bu sorunun en az altı aya kadar çözülemeyeceğini belirtiyor.

Özyaşar geçtiğimiz iki yılı şöyle özetliyor:

“Depremin ilk yılında bir dönem eğitim öğretim yerine getirilemedi. Devam eden yaz tatilinde yetkililer hiçbir şey yapmadı. Eğitime başlandı ve Van’daki okulların büyük bir çoğunluğu güçlendirmeye tabi tutuldu. Bir ay sürecek denilen güçlendirme çalışmaları o yılın Aralık ayına dek sürdü. Dolayısıyla bir dönem daha heba edildi. Öğrenciler güçlendirilmiş okulların kiri, tozu içinde yaklaşık bir buçuk ay da eğitime böyle devam ettiler. Geçtiğimiz iki yılda eğitim sağlıklı şekilde yerine getirilmedi. Bu yıl da hala inşaatı devam eden, taşımalı olan okullar var ve bu okulların ihaleleri dahi yapılmadı.”

Örneğin, şehrin en eski okullarından biri olan Mehmet Akif Ersoy Lisesi, deprem sonrası gördüğü hasar nedeniyle yıktırıldı, yerine yapılan yeni bina hala tamamlanabilmiş değil. Özyaşar, Van’da bugün itibarıyla birçok okulda deprem sonrası karşılaşılan sorunların devam ettiğini, şehir merkezi ve ilçelerde birçok okulun konteynır dersliklerde ders başı yaptığını söylüyor. Şehirdeki yaklaşık 16 okulun taşımalı eğitimle yeni etiğim öğretim yılını karşıladığını ancak bunlar için henüz ihalelerin tamamlanmadığını belirtiyor. Tamamlanmayan ihaleler nedeniyle en az iki hafta boyunca aksaklıklar devam edebilir ve bu süre boyunca öğrenciler eğitimden mahrum kalabilir. Öte yandan, bugün konteynır kentlerde yaşayan ailelerden yaklaşık 25 öğrenci çeşitli sorunlar nedeniyle ders başı yapamadı.

Konteynır dersliklerdeki eğitim geçtiğimiz yıl da sürmüş. Konteynırın fiziki koşullarının yanı sıra trafodan kaynaklı elektrik problemi de yaşanmış. Özyaşar, konteynır dersliklerin eğitim açısından öğrencilere sağlıklı koşullar sunmadığını belirtiyor: “Konteynır sınıflar basık, içi plastik kaplanmış mekanlar. Aşırı sıcak olabiliyorlar ve en fazla 14-15 kişilikler. Bu koşullar eğitim için çok da sağlıklı değil.”

Özyaşar, Van Eğitim-Sen olarak geçen yıl Van’ın yıkılan okullar dahil olmak üzere, eğitim sorunlarıyla ilgili detaylı bir rapor hazırladıklarını ama Valilikten bir türlü randevu alamadıkları için bu raporu sunamadıklarını söylüyor. “Birkaç okulda geçen yıl çatlak duvarlar altında eğitim tamamladı. Bu, sakat bir binada, çok tehlikeli koşullarda eğitim öğretimin yapılmış olduğu demek. Van’da depremden sonra güçlendirilen birçok bina sağlıklı bir şekilde güçlendirilemedi. Mimarlar Odası’ndan aldığımız bilgilere göre bu güçlendirme çalışmaları binayı güçlendirmekten çok binanın yükünü arttırdı. Bu da ileriki dönemler için sağlıklı değildir.”

bianet‘ten Ebru Tönel’in haberidir.