Umut Çocukları Derneği, çocukken sokakta yaşarken sosyal hizmet kurumuna giden, ancak 18 yaşından sonra tekrar sokaklara dönmek zorunda kalan gençlere iş yaratmak için atölye kurdu. Atölyede başarıyla çanta üretiliyor ancak satış konusunda desteğe ihtiyaçları var.
Bianet’ten Meryem Çakır’ın haberine göre Umut Çocukları Derneği sokaklarda yaşarken bir sosyal eğitim kurumuna gönderilen çocukların 18 yaşını doldurduktan sonra hiçbir olanağı olmadan tekrar sokaklara dönmelerini engellemek için bir proje başlattı.
Çocukluklarını geride bırakan gençlerin suça yönelmelerini önlemek, onlara maddi yardım sağlamak ve meslek edindirmek amacıyla bir çanta dikim atölyesi kuruldu. 34 genç bu atölyede üretim yapıyor şimdi. Ancak bir sorunları var. Ürettikleri çantaları nasıl satacaklarını bilmiyorlar. Bu nedenle atölyelerindeki çantaları satabilmek için destek ve reklamlarını yapabilecekleri kuruluşlarla ilişkiye geçmek istiyorlar.
Derneğin bir başka ihtiyacı da web sitesi. Böyle bir siteyi hazırlayıp düzenleyecek gönüllülerin desteği gerekiyor.
1992’de kurulan Umut Çocukları Derneği’nin bugün başkanlığını bir zamanlar madde bağımlısı bir çocuk olarak sokaklarda yaşayan Ferhat Şahin yapıyor.
Aile ekonomisine katkıda bulunmak için çalışmak zorunda kalmış Şahin, bir yandan da eğitimini tamamlamaya uğraşmış. O da diğer çocuklar gibi ailesinden fiziksel ve sözlü şiddet gördüğü için evi terk etmiş. 11 yıl uçucu ve uyuşturucu maddeler kullanmış, çeşitli cezaevlerinde yaşamış. Bugün gönüllülerin, farklı vakıfların ve derneklerin destekleriyle dernek adına birçok çalışmayı yürütüyor.
Umut Çocukları Derneği’nin 3 Haziran’da bir de gösterisi olacak. “Sokağın Adı Ben” isimli gösteri saat 20.30’da Beyoğlu Muammer Karaca Tiyatrosu’nda gerçekleşecek.