Kendimi bildim bileli çikolata yiyebilir miyiz, çikolata faydalı mıdır, çikolata kilo yapar mı, çikolata neden yapılır, çikolatanın içinde işe yarar birşey var mıdır?
Eveetttt… bakalım yiyebiliyor muymuşuz..
Çikolata içerisinde barındırdığı kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır mineraller nedeniyle sağlıklı bir yiyecektir. Çocuklarda gelişimi destekler, kan yapar, kemik gelişimine yardım eder.
Çikolatanın sadece kokusu bile insanı mutlu etmeye yeter. Phenethylamine (PEA) çikolatanın içinde bulunan ve mutluluk verici özelliğini kazandıran maddedir. Sinir sistemini uyararak bazı hormonların salınımını artırır. Böylece çikolata serotonin ve endorphin salgılanmasını arttırır ve böylece kişiye mutluluk hissi verir. Aşık olduğumuzda da aynı hormonlar salgılanır.. Acaba niye çikolata yemek istiyoruz dersiniz? 🙂
Çikolatanın içerisindeki antioksidan maddeler (polifenol, epikateşin, kateşin gibi) dolayısıyla kanser hastalıkları ve kalp hastalıkları üzerinde olumlu etkileri bulunabilmektedir.
Aynı zamanda çikolata bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Ancak, burada bahsi geçen çikolata bitter çikolatadır. Bitter çikolata, kakao kütlesi, kakao yağı, şeker ve soya lesitininden üretilir. Sütlü çikolatanın içerisine süt eklenir ve daha çok şeker konur. Fildişi çikolata da ise sadece kakao yağı, şeker, süt ve soya lesitini vardır. Yukarıda belirttiğimiz faydalı özellikler çikolatanın kakao kütlesinde bulunmaktadır. Çikolatanın içerisindeki kakao kütlesinin miktarı arttıkça tadı biraz daha acımsı olsa da daha faydalıdır. Çikolatanın içerisindeki kakao kütlesinin miktarını üzerinde yazan %51, %70,hatta %90 kakao ibarelerinden anlayabiliriz. Özetle, bitter çikolata faydalıdır, yenilmesi önerilir. Sütlü çikolata, şekerli ve yüksek kalorilidir, Fildişi çikolata ise aslında çikolata sayılmaz, sadece yağ, süt ve şekerden oluşur. Çok yüksek kalorilidir, yenmekten kaçınılmalıdır.
Çikolatanın 100 gramında 482 kalori bulunmaktadır. Bahsedilen çikolatanın bitter çikolata olduğunu unutmayalım ama.. Her gün 26 gram kadar çikolatanın yenilmesi çikolatanın bütün faydalı özelliklerini yerine getirmesi için yeterli olarak tespit edilmiş. Yani, 125 kalori gibi bir kalori alıyoruz. Bir elmada 61 kalori olduğunu düşünürsek 2 elma yemiş kadar kalori alıyoruz, yukarıda sayılan faydalar için çok büyük bir karşılık olmadığını düşünüyorum. Ne dersiniz?
Çocuk doktorunuza danıştığınızda 1 yaşından itibaren belli miktarlarda bitter çikolatayı çocuğunuza verebileceğinizi söyleyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken konu çikolatanın içerisinde raf ömrünü uzatmak, lezzet artırmak için konan katkı maddeleridir. Çikolata satın almadan önce üreticinin bu konuya duyduğu özeni, ürünün içindekilerini mutlaka öğreniniz. Glikoz şurumu, invert şeker, sorbitol gibi kimyasallardan çocuğunuzu koruyunuz. Bu konuya daha sonra detaylı olarak değineceğiz.
Şimdilik, çikolatalı günler diliyorum.
Enfes! Yaşasın çikolata.
Keşke glikoz şurubu, invert şeker, sorbitol filan içermeyen marka telaffuz etseniz biraz da biz de onları yesek 🙂
Metin Bey, öyle bir marka var. İpeksi Tatlar. .. sipariş üzerine üretim yapıyoruz. Taze taze size ulaştırıyoruz. Çocuğunuza, kendinize güvenle yedirebileceğiniz bir çikolata. Hatta çocuğunuz için ÇOCUKLATA adı ile başka bir marka daha yarattık. daha eğlenceli formlarda sunuyoruz. Daha detaylı bilgiye web sayfamızdaki iletişim numaralarını arayarak ulaşabilirsiniz.
Görüşme dileğiyle..
İpek Yatmaz, Y. Mimar, Tat’çı
Metin Bey ipeksitatlar.com ‘da var söylediğiniz gibi bir çikolata.hiçbir katkı maddesi içermiyor,bizzat gördüm ve deneyimledim.hem de enfessss,her bir tat ayrı güzelll.kesinlikle tavsiye ederim 🙂
harikaymış. teşekkür ederim.
maria antoinette çikolta. hem doğal hem taze. ordan yediğimden bu yana başka hiç bir çikolta yiyemiyorum. Yeri de anladığım kadarı ile size yakın. nişantaşı topağacında. Teşvikiye karakolunun kaşı sokağından girince sol tarafta, migrosa gelmeden.
http://www.marieantoinette.com.tr