Forbes yazarı Erik Kain “Skylanders piyasaya çıktığında sekiz yaşında olsaydım, kendimi cennette zannederdim,” diye yazmıştı. Video oyunları piyasasının en prestijli dergilerinden biri olan Edge’de, sektörün önde gelen bazı isimleri Skylanders için ‘oyunların geleceğine yön verebilecek çığır açıcı bir buluş’ gibi çarpıcı açıklamalarda bulundukça onu görmezden gelmek zorlaşıyordu. Çocukların radarından hiç kaçmamıştı elbette.

2011 yılında piyasaya sürülen Skylanders, asıl patlamasını bu yıl gerçekleştirdi. Oyunun geliştirici ve yayıncı şirketi Activision, yıl sonu itibarıyla 500 milyon dolarlık bir satış rakamına ulaşmayı beklediğini açıkladı. Yalnız altını çizmek gerek, verilen satış rakamlarından 30 milyonu sırf Skylanders oyuncaklarını kapsıyor. “Başlangıç Paketi” adıyla satılan sete elinizi uzatmanız yeterli, kolunuzu bacağınızı kaptırmanız bundan sonra geliyor.

Başlangıç Paketi’nden oyunun bulunduğu diskle beraber, üç adet figür ve portal denen zamazingo çıkıyor. Portalı video oyunları için kullandığınız herhangi bir konsola, PS3’e, Nintendo Wii’ye veya Xbox 360’a, ya da PC’ye, kutudan çıkan USB vericisi yardımıyla bağlıyorsunuz. Bu arada portal tam üç adet kalem pille çalışıyor. Şarjlı pil kullanmadığınız takdirde ciddi bir pil masrafı da getiriyor, çünkü özellikle çocukların başından kalkmamacasına oynama alışkanlıkları nedeniyle piller bir hafta zar zor dayanıyor.

Oyun karmaşık hiçbir kurulum gerektirmiyor. Oyun diskini çalıştırdıktan sonra figürlerden herhangi birini portalın üzerine yerleştiriyorsunuz. TA TA, oyuncak sihirli biçimde canlanıp ekranda beliriyor. Çocuklar bu sihir yanılsamasına bayılıyor. Portalın üzerine hangi figür konmuşsa –her birinin ayrı güçleri var– oyunun hikâyesi onunla oynanıyor.

Ürünün teknolojik açıdan takdir toplaması, canlanan oyuncak fikrinin çocuk sabırsızlığı diyebileceğimiz oyun alışkanlıklarına neredeyse kusursuz biçimde uyarlanmış olmasından kaynaklanıyor. Portalın üzerine konan figürü oyunun herhangi bir yerinde kaldırıp yerine başkasını koyabiliyorsunuz. Hiçbir yükleme ekranı çıkmıyor, oyunu bir tuşa basarak duraklatmanız gerekmiyor. Bu figürlerin hepsinde birer RFID çipi bulunuyor. Oyundaki tüm gelişmeler, karakterin donanımı, güç seviyesi vs. bu çipe kaydediliyor. Kendi Skylanders figürünüzü alıp arkadaşınızın evindeki portala yerleştirdiğinizde tüm özellikleriyle onu kullanmaya ve level atlamaya devam ediyorsunuz.

Şimdi geldik aile bütçesini önemseyenlerin kâbuslarına girecek korkutucu rakamlara. Kutudan üç figür çıkıyor dedik, bu figürlerle oyunu bitirmek ve birçok gizli bölümü açmak mümkün. Ancak oyundaki her gizli kapıyı açabilmek için belli bir element gücüne sahip Skylander figürünü kullanmanız gerekiyor. Sıkı durun, tam 8 element ve kutudan çıkanlar hariç 30 adet daha Skylanders figürü bulunuyor. (Resmi rakam 70 adede kadar ulaşmış durumda, farklı renkler vs.) Tüm figürleri toplamaya kalkmanın maliyeti, en kaba hesapla, oyun konsoluna veya PC’ye verdiğiniz paranın bir buçuk, iki misli üstüne çıkıyor. Emin olun, çocuklar asla üç figürle yetinmiyor ve bir süre sonra hangi dili konuştuklarından bile şüpheye düşeceğiniz cümlelerle –“Hava elementli kapıyı açamıyorum, Warnado istiyorum”– yakınmaya başlıyorlar.

Bir de oyunun teknoloji hayranlarının dahi pek değinmediği acıklı bir yanı var. Oyunun geri kalan tüm nitelikleri, günümüzün video oyunları standartlarının çok gerisinde kalan bir baştan savmalık taşıyor. Örneğin Lego video oyunları serisinin ya da Little Big Planet’ın aksine, çocukların zekâ seviyesini, el ve motor becerilerini geliştirebilecek hiçbir unsur içermiyor. Oyun ekranda beliren her şeyi yakıp yıkmak üzerine kurulu. Karakterler bir şey patladığında isterik kahkahalar atıyor. Animasyonlar, sözde hikâyeyi geliştiren ara videolar, oyun mekanikleri açıkça “bunlar çocuk, nasıl olsa anlamazlar” savrukluğuyla kotarılmış. (En küçük örnek, konuşmalarla karakterlerin dudak hareketleri arasında hiçbir uyum yok!)

Dahası, falanca gizli bölümü açmak için dünyanın parasını saydığınız figür, oyuna en fazla bir iki dakika ekliyor, saatlerce oynayabileceğiniz yeni bir level eklemiyor.