“Dünya’nın farklı yerlerinde sanatçılar yepyeni olasılıklar keşfedip duruyorlar. Sanat akla hayale gelmeyecek olanın akla hayale gelmesi olmayı sürdürüyor. Osman Hamdi Bey’den Picasso’ya Çocuklar İçin Sanat meraklı bir kitap. Sanatçıların yapıp ettikleriyle ilgileniyor, yaşamayı seviyor ve acaba başka neler yapabiliriz diye sormaktan da hoşlanıyor. Elinizdeki kitap tarih sırasıyla gitmiyor, temalara göre bölünmüş de değil. Tek vaadi, bir gezinti!”
Pan Yayıncılık’tan çıkan Süreyyya Evren’in Osman Hamdi Bey’den Picasso’ya Çocuklar İçin Sanat kitabının bu kitabı nasıl kullanmalı bölümündeki bu paragrafla kitap bize kendi kendini en güzel şekilde anlatıyor.
Sanat, konuya uzak olanlar için ürkütücü bir şeydir. Yanlış yapmaktan, yanlış yerden başlatmaktan, anlamamaktan korkulur. Bilmediğiniz ve sizi ürküten bir şeyi çocuklarınıza anlatmak ise daha da zordur. Ama kaçındığınız kadar da biliyorsunuz ki sanat varlığınızı oluşturmak için en mühim ve gerekli konulardan biridir. Bu yüzden çocukken konuya teşne olmak, edilmek ise en güzeli.
Biliyoruz ki çocuklar en harika sanatçılar, çok mühim sanatçılar da bu saflığa erişmek için biteviye çabalamışlar. Çocukların bu halini bozmadan fikir vermek, yönlendirmek için bu kitap fevkalade bir destek.
Üstelik sadece zaten meyili olan çocuklar için değil. Aslında kalem kağıtla çok ilgisi yok diyeceğiniz çocukları da cezbedecek, aklını çelecek açıklamalar ve örneklerle dolu. Sıkıcı veya kafa karıştırıcı bir anlatım yok. Bir akımdan bahsettikten sonra en eğlenceli haliyle onu gerçekleştirmenin yollarını da gösteriyor, öneriyor.
Ben tasarım eğitimi aldım, bir masanın başında malzemeyle geçirilen saatlerin verdiği hazzı ve kıymetini bilirim. Bu yüzden de çocuğumla alakalı hayalim, çantamdan kalem kağıt çıkardığımda onun şevkle her yerde bir şeyler çizmesiydi. Ama heyhat her türlü malzemeyi (yenilebilirler dahil!) aldığım İlyas’cığım konudan kilometrelerce uzaktı. Bir de iyi resimleri ve resim yapan çocukları gördükçe gözü korkmuştu. Peki ne yaptım? Önce çok sevdiği kitaplardaki çizimleri örnek gösterdim. Balığın gerçek balık gibi olması gerekmediğini o balığın onun balığı olacağını anlatarak korkusunu hafiflettim ve ısınmaya çizim yapmasına gerek kalmayan (ama aslında hiç de kolay bir iş olmayan) kolaj ile başlattım. Kesip biçip biraz çizip yapılan kolajlar onun cesaretini arttırdı, neşelendirdi, gururlandırdı.
Şimdi de ezelden beri lodosçu biri olarak sahilde, patikalarda dolaşıp “buluntu” toplamaktayız. Niyetim, bir zaman “haydi gel bunları birleştirelim, bir heykel yapalım” demek.
Bu kitapta tam da bunları anlatan bir kolaj ve Picasso’nun bir heykelini örnek gösteren bir heykel denemesi örneği var. Yani öneriler gerçekleştirmeye çok uygun ve sonunda neyin ne olduğunun da anlaşılması için çok yerinde.
Yani beraber okuduktan sonra, gerisi size kalmış. Üstelik, bence korkularınızı bırakıp kitaba ve önerilerine çocuğunuzla birlikte katılırsanız siz de kendi sanat eserlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Ayrıca kitabın sonunda bulunan “kim kim ola” bölümünde kitapta adı geçen sanatçılarla ilgili daha fazla bilgiyi, küçük sözlükte bazı kelimelerin ayrıntılı açıklamasını, kitap biter sanat bitmez kısmında da ziyaret edebileceğiniz yerlerin bir listesini bulabilirsiniz.
Zevkli bir sanat yolculuğuna hoşgeldiniz. İyi eğlenceler.
***
Osman Hamdi Bey’den Picasso’ya Çocuklar İçin Sanat kitabına ulaşmak için tıklayınız.