Başlık aslında yazacağım herşeyi anlatıyor…
Ne yersek, bedenimizi onunla besleriz…. Doğal ürünler, daha sağlıklı olmamızı sağlarken, katkılar, kimyasallar bedenimizi yıpratırlar.
Yılbaşında yaptığımız çikolatalardan birlikte çalıştığım arkadaşımın annesi, başka bir dostuna hediye götürdü. Bugün öğrendik ki, hediye edilen bey, bu güne kadar ne zaman çikolata yese alerjik reaksiyonlarla karşılaşırmış. İpeksi Tatlar çikolatası onda alerji yapmayan ilk çikolataymış. Aslında durum son derece açık. O beyin aslında çikolataya değil, içine konan glikoz şurubu ve onun gibi katkı maddelerine alerjisi varmış. Biz gururlandık, hem hediye edilen hem hediye eden mutlu oldu.
Bedenimiz aslında yediklerimize tepki verir. Önemli olan o tepkilerin nedenlerini bulabilmektir. Bunun da en iyi yolu yiyeceğiniz şeyleri satın alırken üzerinde yazan o minicik yazılardan korkmadan içindekileri okumaktır. Migrenimi tetikleyenlerden birinin mısır şurubu olduğunu öğrenene kadar niçin pasta ve kola içtikten sonra başım ağrıyor diye düşünüp duruyordum. Taaaki kolanın içerisinde mısır şurubu olduğunu okuyana kadar. İnanamayacağınız kadar çok ürünün içerisinde mısır şurubu var. Üretenler, tüketenler, gıda mühendisleri, Sağlık Bakanlığı yetkilileri iki farklı gruba bölünmüş durumdalar.
Birinci grup; mısır şurubunun yarattığı ve yaratacağı bir sürü yan etkiyi sayarken, ikinci grup, mısır şurubunun da şekerden farkının olmadığını savunuyor. Büyükleriniz hatırlar, 1950 li yıllarda sigaranın zararlarının hiç biri bilinmiyordu. Şimdi ise akciğer kanseri başta olmak üzere yüzlerce zararını biliyoruz. Tüketimi azalttırmamak için hiç bir zararı yoktur deniyor gibi gözüküyor insana… İyisi mi siz başta glikoz şurubu olmak üzere diğer bütün katkılardan uzak durun.
Mısır şurubu yani nam-ı diğer glikoz şurubu raf ömrünün uzatılmasını istedikleri bütün ürünlerde, hafiften tat vermesini istedikleri ürünlerde, şekerini dengelemek istedikleri ürünlerde kullanılıyor. Yeniden söylüyorum, satın aldığınız ürünün içindekiler yazısını okuyun. Aklınıza gelmeyecek ürünlerde aklınıza gelmeyecek maddelerle karşılaşmanız an meselesi. Birada glikoz şurubunun ne işi olabilir değil mi? Ama var… hemen hemen bütün gazlı içeceklerde, gofretler, içi dolgulu çikolatalar, jelibon türü şekerlemeler, baklava türü şerbetli tatlıların bir çoğunda, paketli kekler, hazır soslar, toz halindeki soslar, hazır kekler, kek tabanlar, hemen hemen bütün bisküvilerde glikoz şurubu başta olmak kaydı ile bir sürü kimyasal var… aman dikkat… unutmayalım NE YERSEK OYUZ…
Sağlıklı, saf, katkısız yiyecekli günlere… 2012 Sağlıklı beslenme yılı olsun..