15 yaşındaki Omaima Hoshan, toplumda ve arkadaşları arasında yaygın olarak görülen çocuk evliliklerini sonlandırmak amacıyla Ürdün’deki Za’atari mülteci kampında mücadele ediyor.
Annesinin vasıtasıyla tanıştığı Malala Yusufzay’ın “Ben, Malala Eğitim Hakkını Savunduğu İçin Taliban Tarafından Vurulan Kız” adlı kitabını okuduktan sonra erken yaşta yapılan evlilikler konusunda harekete geçmeye karar veren Hoshan, çalışmalarına ilk olarak 18 yaşından önce yapılan evliliklerin olumsuz etkilerini arkadaşlarına anlatarak başladı. Fakat, anlattıklarının işe yaramadığını ve ebeveynlerin çocuklarını 13 yaşında evlendirmeye devam ettiğini gören Hoshan, çocuk evliliklerinin sonuçları hakkında bütün toplululuğu eğitmeye karar verdi.
Ürdün’de, kadınlar için yasal evlilik yaşı 18; fakat bazı toplulukların dini liderleri ebeveyn izni olduğu takdirde kızların 15 yaşında evlenmesine yeşil ışık yakıyor. Bazı durumlarda ise, şeriat hukukunun verdiği yetkiler bu yaşı 14’e kadar düşürebiliyor.
Za’atari kampındaki kızların yüzde 13’ü 2011 yılında 18 yaşına basmadan evlenmiş Suriyeli mülteci kızlardan oluşuyor.
“Memlektimdeki kızların geleceklerinin yok olduğunu görmek benim için tahammül edilemez bir şey” diyor Hosham ve yardım görevlilerinin de desteği ile toplumu bilinçlendirmek için dersler vermeye başlıyor. Resim, sanat, müzik ve eğlenceli birçok aktiviteyle devam eden dersler çocuk yaşta hamileliğin riskleri ve ciddi konular üzerinde durmayı ihmal etmiyor. şimdiden birçok aileyi çocuklarını evlendirmekten vazgeçiren Omaima’nın en büyük destekçisi ise babası.
“Babam iyi bir şey yaptığımı ve devam etmemi söyledi. Üniversiteye gitmek ve avukat olmak istiyorum; böylece kadınların haklarını savunabilirim.”