Ailelerin, çocuklarını tanımadıkları birine emanet ederken endişelenmeleri çok doğal. Ancak bu doğal korkunun kimi gerekçeleri abartılmış önyargılardan da kaynaklanıyor olabilir. Aşağıda 10 soruda özetlenen “bakıcı korkusu”nun kaynaklarını görebilirsiniz. Hangilerinin haklı, hangilerinin önyargılı gerekçelere dayandığına siz karar verin…
1. Çocuğuma sahiden bakabilecek mi? Çocukla yalnız olduğu bir günde, çocuğun değil ama bakıcının başına bir kaza geldiğini düşünün. Bu durumda evde yalnızca çocuk değil, bakıcı için de bir risk oluşmuş demektir. Ayrıca ailelerin en büyük korkularından biri bakıcının bütün gün vaktini televizyon karşısında geçirip, çocukla ilgilenmiyor olmaları ihtimalidir. İlk endişe için yapacak bir şey yok, ama ikincisi için beklentiler, kurallar, aileyle bakıcının karşılıklı birbirini kontrol edeceği saat ve durumlar açıkça konuşulmalı.
2. Ya çocuğum bakıcısını benden çok severse?! Özellikle annelerin en büyük korkularından biri bu. Oysa çocuklar bakıcılarıyla anneleri arasındaki farkı içgüdüsel olarak zaten bilirler. Bir çocuk pek çok kişiyi aynı anda sevebilir, bu konuda zihni bölünmeyecek, kafası karışmayacaktır. Bakıcısını seven bir çocuk mutlu da olur. Ve bu duruma bir tek sevinmek gerekir.
3. Çocuğumun sosyal hayatı olmayacak mı? Evde bakıcısıyla oturan bir çocuğun sokakta sosyalleşmekte zorluk çekmesinin tek bir nedeni olabilir. Bakıcının onu daha kolay kontrol altında tutmak için evde kalmaya zorlaması. Bunu engellemek için de çocuğunuzun bakıcısını onu dışarı, parka, sokağa çıkarması konusunda cesaretlendirmelisiniz.
4. Bakıcı tutmam kötü ebeveyn olduğumu mu gösterir? Kötü ebeveyn kötü ebeveyndir. Bakıcıyla çalışmak kimseyi kötü ebeveyn yapmaz. Bu konuda kafanız karışmasın. Eğer bir bakıcıya ihtiyacnız varsa, güvenilir birini de bulduysanız bu sizin de çocuğunuzun da hayatını kolaylaştırabilecek bir adımdır. Utanmanız gerekmez.
5. Başkaları hakkımda ne düşünecek? Akla gelebilecek sorulardan biri de “bakıcıyla çalışırsam kendi annem-babam ne der?” Ya da komşularım. Ya da arkadaşlarım… Liste uzayıp gidebilir. Sizin en önemli sorumluluğunuz ailenizle ilgili karar vermek. Bu konuda kimin ne diyeceğini umursayarak yaşayamazsınız.
6. Çocuğum bana ihtiyaç duyduğunda yanında olmayacak mıyım? Ya çocuğuma bir şey olur, düşüp bir yerini kanatır ve o esnada yanında olmazsam. Gerçek şu ki bu türden senaryoların bir kısmı sahiden yaşanabilir de. Ama güvenilir bir bakıcıyla çalışıyorsanız bu gibi durumlarda ne yapacağını bilecek ve çocuğunuzun acil ihtiyaçlarını giderecektir. Çocuğunuzun size sadece acil durumlarda değil, her zaman ihtiyacı var. Dolayısıyla böyle durumlarla bu ilişkinin niteliğini sınırlamamak durumundasınız.
7. Ya kocam bakıcıya aşık olursa?! Medyada en çok işlenen konulardan biri olduğu için, özellikle annelerin en büyük korkuları arasında yer alıyor bu romantik endişe. Gerçek hayatta da bu türden hikayeler yaşanmıştır mutlaka. Adamlar sekreterlerine, evdeki yardımcıya ya da bakıcıya aşık olurlar. Ama bunun çözümü ihtiyaç duyduğunuz halde bir bakıcıyla çalışmamak değil. Aranızda doğru dürüst bir ilişki yoksa, kocanız ya da siz bir şekilde mutluluğu başka yerlerde zaten arayacaksınız.
8. Bakıcı evdeki yerimi alabilir mi? Pek çok ebeveyn bakıcılardan çocuğun ve evin ihtiyaçları konusunda kendi yerlerini alma riski nedeniyle korkarlar. Bakıcılar sizin yerinizi almaz, ancak size destek olabilirler. Onunla konuşurken istediğiniz şeyin aynı zamanda çocuğunuzla aranızdaki ilişkiyi desteklemesi olduğunu da söyleyin.
9. Ailemize uygun bir bakıcı bulamazsak ne yapacağız? Her aileye uygun ayrı bir bakıcı zaten mevcut değil. Bu işin profesyonel taraflarını gözden kaçırmayın. Bir bakıcı ilanı vermeye kalkıştığınızda ya da bakıcı adaylarıyla konuşurken ne istediğinizi olanca açıklığıyla dile getirin yeter.
10. Bakıcıya para mı dayanır? İşte bu önemli bir mesele. Çünkü ciddi bir bütçe gerektirir. Ancak işe aldığınız bakıcının da bir hayatı olduğunu, onun da kendisi için bir sosyal güvence ve anlamlı bir maaşa ihtiyaç duyacağını da unutmayın. Eğer her iki ebeveyn de çalışıyorsa ve bir bakıcıya ihtiyaç varsa, bir süre için kısabileceğiniz masrafları gözden geçirin…
Kaynak: enannysource