Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtajla ilgili yasal sürenin aşağı çekilmesi için bir rapor hazırladıklarını bildirdi. Yeni düzenlemede, 10 hafta olan yasal sınır, değişiklikle 4’e inecek ve kürtaja sadece zorunlu hallerde izin verilecek.
1983’te değiştirilen ve 10 haftalık oluncaya kadar ceninin kürtajla alınmasına imkân veren yasal düzenlemede değişikliğe gidiliyor. Yeni düzenlemede kürtaja ceninin oluştuğu 4 haftalık oluncaya kadar ve zorunlu hallerde izin verilmesi sağlanacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kürtajın bir aile planlaması yöntemi olmadığını, yasal sınırı bilimsel verilerle yeniden değerlendirip kanuni bir düzenlemeye gideceklerini söyledi.
4 HAFTA KADIN İÇİN ÇOK RİSKLİ
Ancak kadın doğum uzmanları başbakana ve bakana katılmıyor. bianet’e konuşan jinekolog Gülnihal Bülbül, dört haftalık gebelikte kürtaj yapılamayacağını, bahsedilen düzenlemenin kürtajı yasaklama anlamına geldiğini söylüyor.
Bülbül, dört haftalık gebeliklerde cenin çok küçük olduğu için kürtajın başarılı olmayacağını belirtiyor.
“Bahsedilen düzenleme yasaklamanın başka bir formülü. Dört haftada gebeliği tespit edemeyiz ve bu sürede kürtaj yapmayı tercih etmiyoruz. Kürtaj için gebeliğin beşinci veya altıncı haftasına kadar bekliyoruz. Kürtaj görülerek yapılmıyor. Negatif basınçla rahim içi boşaltılıyor. Çok küçük gebeliklerin alınmama riski çok yüksektir. Yani hem tespiti zordur hem biz tercih etmeyiz.”
HAMİLE OLDUĞUNU ANLAMAYABİLİR
Bülbül, dört haftalık sürenin kadınların hamile olduklarını fark etmeleri için bile yetersiz olduğunu dile getiriyor. “Adet gecikmesi olacak, kadının aklına gelecek ve doktora gidecek. Bazı kadınların adeti gecikir, herkes 30 günde bir adet görmez. Günü geçen her kadın da gebelikten şüphelenmez. Türkiye’de zaten kürtaj yasası çık kısıtlı. Gelişmiş ülkelerde kürtaj 12 haftaya kadar yapılıyor. Bizim yasal sürenin 12 hafta olmasını savunmamız gerekirken, dört haftaya indiriyoruz. Kadınlar on haftayı bile kaçırabiliyor. Ruhsal gerginlikten kaynaklandığını düşünebiliyorlar. İki ayda bir adet gören kadınlar gebeliği fark etmiyor. Kesinlikle dört haftalık kürtaj diye bir şey olmaz. Bu yasaklamakla eşdeğerdir.”
Gülnihal Bülbül, doktorların gebeliği anlaması için de dört haftanın yeterli olmadığının altını çiziyor. “Ultrasonda ancak 5-6 haftalık gebelik tespit edilir, testte bile çıkmayabilir. Kürtajın başarısız olma ihtimali çok yüksektir. Sağlık bakanı bunu bilmeyebilir ama her kadın doğumcu bunu bilir.”
DÜNYADA DURUM NE?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporlarına göre, kürtajın yasak olduğu ülkelerde sağlıksız koşullarda yapılan kürtajlar nedeniyle yılda 68 bin kadın hayatını kaybediyor.2012 yılı itibariyle 73 ülkede kürtaj serbest; çoğunluğu Güney Amerika, Afrika ve Güneydoğu Asya’da olmak üzere 68 ülkede kürtaj yasak.
ntvmsnbc’nin haberine göre, aralarında Brezilya, Meksika, İran, Suriye ve Endonezya’nın da bulunduğu bu ülkelerde kürtaj yasağı hiçbir istisna olmaksızın uygulanıyor. Avrupa Birliği (AB) üyesi İrlanda ve Malta’da da kürtaj yasağı dikkat çekiyor.
Kürtaja yalnızca belirli durumlarda izin veren, aralarında Suudi Arabistan, İsrail, Arjantin, ve Tayland gibi 58 ülke var. Bu ülkelerin yasalarına göre kürtaj, anne veya fetüsün sağlığının tehlikede olduğu durumlarda, tecavüz ve ensest sonucu oluşan hamileliklerde veya annenin ruhsal sağlığının korunması için uygulanabiliyor.Dünya Sağlık Örgütü, yasağın uygulandığı ülkelerde kürtajın ortadan kalkmadığını, ancak uygun olmayan koşullarda, işinin ehli olmayan kişilerce gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor.
AVRUPA’DA KÜRTAJ SÜRELERİ
Avusturya: 12 hafta.
Belçika: 12 hafta.
Bulgaristan: 12 ile 20 hafta arasındaki gebeliklerde serbest. 20 hafta sonrasında ‘ölüm veya sakatlanma riski’ aranıyor.
Çek Cumhuriyeti: 12 hafta. 26 haftaya kadar da ölüm riski varsa kürtaj yapılıyor.
Danimarka: 12 hafta.
Baltık Ülkeleri: 12 hafta. 22 haftaya kadar sağlık sorunu olması halinde, annenin 45 yaşından büyük ya da 16 yaşından küçük olması durumunda izin veriliyor.
Fransa: 12 hafta.
Almanya: 12 hafta.
Yunanistan: 12 hafta. Tecavüz ya da ensest ilişkiler halinde 19, gebelik riskliyse 24 haftaya kadar izin veriliyor.
İtalya: 12 hafta.
Hollanda: 13 hafta.
Portekiz: 16 hafta.
İspanya: 22 hafta.
İngiltere: 24 hafta.