“İyi ki Varsın Tilki Toni” başlıklı iki kitap, Kelime Yayınları tarafından Nisan 2014 itibarıyla yayımlandı. Hafize Çınar Güner tarafından yazılan “Tilki Toni”ler Şebnem Aydın Gündüz tarafından resimlendi.

Hafize Çınar Güner birçok eğitim ve sanat kurumunda öğretmen, sorumlu müdür, danışman, uzman ve drama lideri olarak görev yapmış, ilkokul ve okul öncesi çocuklar ile yaratıcı drama atölyeleri gerçekleştirmiş, farklı dersler için yaratıcı drama yöntemiyle öğrenme tasarımlarına rehberlik etmiş. Evvelden de “İlköğretimde Yaratıcı Drama”, “Eğitim İçin Tiyatro Uygulamaları” (Hasan Nami Güler ile beraber) kitaplarına imza atmış. 2011 yılından bu yana düzenlenen “Yaratıcı Drama Köprüsü” sempozyumunun koordinatörlüğünü ve sempozyum kitabının editörlüğünü yürütüyor.

Çizer Şebnem Aydın Gündüz de Uludağ Üniversitesi Resim Bölümü’nden mezun, 1996’dan bu yana resim öğretmenliği yapan ve çocuk kitapları yazıp resimleyen bir isim. Bu ikilinin emek ortaklığından da “İyi ki Varsın Tilki Toni – I / Arkadaşlık Puding Gibidir!” ile “İyi ki Varsın Tilki Toni – II / Beş Duyu, Zaman Dipdiz Bir Kuyu!” verimleri doğmuş.

Muhtelif yerde alıntılanan ilk kitabın arka kapağında şunlar yazılı: “Tam uyumak üzereydi ki dolabının içinde bir tıkırtı duydu. Tık… Tık… Tık…

Sanki bir şey dolabının içinde geziniyordu. “O olmalı!” dedi deniz. “Mutlaka odur!”

Deniz’in olağandışı, olağanüstü, harika, inanılmaz sevimli ve dünyada bir eşi, benzeri olmayan yeni arkadaşı böyle duyurdu kendini. Sonrasında ise Deniz ile Tilki Toni’nin sımsıcak, eğlenceli, sürprizlerle dolu maceraları başladı.” Tilki Toni’ler, burada tarif edildiği gibi bir hikâyeden yola çıkıyor. Üç kardeşli bir ailenin ortancası Deniz’in Tilki Toni ile tanışması ve bu hayalî arkadaşı önce kardeşi Toprak, sonra ablası Güneş’le tanıştırması ve akabinde gelişen hikâyeler. Hikâyelerin özünde çocuk(lar)la hayalî ve sevimli hayvanın arasında gelişen empati, arkadaşlık, paylaşım gibi insanlığa dair hadiselerin konuşulması, tartışılması var. Eğitimli, orta sınıf bir ailenin çocuklarıyla kurduğu ilişki de keza.

İlk kitabın alt başlığının “Arkadaşlık Puding Gibidir!” olmasının sebebi de, kitabın sonunda Deniz ile okul arkadaşı Selim’in küslük sonrası barışmalarının ardından sarf edilen cümleler. Deniz, Toni’ye arkadaşlık kavramını öyle tarif ediyor: “Deniz, Selim’in kahverengi gözlerinin içine baktı. ‘Arkadaşlık puding gibi!’ diye düşündü. Sıcak ve tatlı. Tıpkı Selim’in gözleri gibi. Deniz bunu farkında varmadan yüksek sesle söylemişti. “Puding sıcak olmaz ki,” dedi bir ses. Bu ses Tilki Toni’nindi. Kafasını Deniz’in çantasından uzatmış, ona bakıyordu. “Ben pudingi hep sıcak severim,” dedi Deniz gülerek. “Benim için puding, sıcak ve tatlı bir şeydir. Tıpkı, arkadaşlık gibi.”

Kitapların özenli bir Türkçesi ve merakı diri tutan bir hikâye örgüsü var. Yazar Güner kendisiyle yapılan bir röportajda “Tilki Toni ile tanışmam Deniz’inkine çok benziyor aslında. Okuldaki dolabımın içinde resim kağıtlarım azalıyor, kahvem çabucak bitiyordu. Dolabımın içine ne kadar toplu tutmaya çalışsam da her seferinde dağınık buluyordum. Derken bir akşamüstü birinin şarkı mırıldandığını duydum ve biri Tilki Toni’den başkası değildi. Norveç’e konferansa giden bir öğretmenin çantasına atlayıp gelen bu sevimli dost, önce benim sonra da öğrencilerimin hayatına girmiş oldu. Tilki Toni ile birinci sınıflar için problem çözme ve ilişki yönetimi üzerine bir proje geliştirip senelerce bunu uyguladık.” diyor. Denebilir ki, aslında ‘denenmiş’ bir kitap bu.

Herkese iyi okumalar…