Küçükken yaptığımız uzun araba seyahatlerinde babamla “Buluttan Nem Kapmaca” diye bir oyun oynardık. Babam oyuna didaktik bir mana katmak, hiç yoktan bir deyim öğretmek için bu adı kullanıyordu, bulutları bir şeylere benzetme oyunu için. Büyük bir keyifle oynar, her defasında babamın sığ hayal gücünü, yaratıcı dimağımla ezerdim. Babam “bak bak şurdaki araba” derken, ben “elinde elma sepeti tutan büyük kabuklu kaplumbağa” gibi çapraşık benzetmeler yapardım.
Babam hayal gücümün gerçekler parantezinde ezildiğine kanaat getirdiğinden beri oynamıyoruz bu oyunu. Şimdilerde ara ara, kendi kendime bulutlu havalarda çaya katık ediyorum “buluttan nem kapmaca”yı. Tahmin edebileceğiniz gibi “ağzından ateş çıkan dev başlı ejdarha” benzetmelerinden, babamın hayal seviyelerine inmeye başlamışım.
Neyse ki hala etrafımda hayal sınırlarına gıptayla baktığım çocuklar var. Ve onlarla babamdan devraldığım bu geleneği sürdürüyor, sonsuz yaratıcılıkları karşısında yaşadığım haklı mağlubiyetin keyfini çıkarıyorum.
Sizlere, hayal uçurtmanızın ipini biraz gevşetebilecek bir oyun önereceğim. İşte size güzel bir “bu nedir?” oyunu:
Önerilen yaş aralığı: 4+
Kişi sayısı: Sayı sınırlaması yok. Çocuk, çocuklar, siz, anneniz, babanız…
Malzemeler: Kağıt, renkli kalemler, makas, bant ve bulunduğunuz mekandaki her şey
Nasıl Oynanır?
Çocuklarla birlikte bir “alışveriş listesi” oluşturun: Yeni bir ev aldık. Evin içi bomboş. Ne mutfakta malzeme var, ne de odalarda. Çocuklarla birlikte şu sorunun cevabını arayın: “Şimdi birlikte büyük bir alışverişe çıkacağımızı düşünelim. Eve neler almalıyız?” Örneğin benim aklıma gelenleri not edeyim; süzgeç, çaydanlık, limon sıkacağı, marul, havuç, masa örtüsü, koltuk, tencere…Siz de çocuklarla birlikte aklınıza gelen bütün malzemeleri kağıda dökün ve bir “alışveriş listesi” hazırlayın.
Alışveriş için ne kadar zamanımız var?: Hazırladığınız alışveriş listesindeki maddelerin sayısına göre bir zaman belirleyin . Örneğin 5 tane malzeme için 10 dakika yeterli olacaktır.
Dağılın! Alışveriş başlıyor!: Oyunun amacı, etrafınızda bulduğunuz malzemeleri kullanarak listede yer alan maddeleri yapmak, bulduğunuz malzemeleri yaratıcılığınızı kullanarak o şekile benzetmeye çalışmak ve listeyi tamamlamak. Dilerseniz hep birlikte çalışabilir, dilerseniz de ayrı ayrı ekipler halinde yarışabilirsiniz. Örneğin listede “süzgeç” yazıyorsa, etrafınızda bulduğunuz herhangi bir kağıdı delerek süzgeç şekline getirebilir ya da “havuç” yazıyorsa bulduğunuz ince uzun bir nesneyi kağıtla kaplayarak turuncuya boyayabilirsiniz.