İnce ciltleri ve kontrolsüz olarak daha uzun süre maruz kalmaları nedeniyle çocuklarda güneş yanığı sıklıkla görülür. Üç yüz nanometre dalga boyu altındaki güneş ışınları kolayca cildin yüzey tabakasını geçer; bu nedenle mor ötesi ışınlar çocuğun ince cildine daha kolaylıkla zarar verebilir. Cilt bulguları 6-12 saatte başlar ve 24 saat içinde maksimum etkisini gösterir. Güneşe maruz kalma süresi ve şiddetine göre ciltte kızarıklık, hassasiyet, ödem ve su toplama görülebilir. Ne kadar geniş alan güneşe maruz kalmışsa o kadar tehlikeli olacaktır. Güneşin cilde olumsuz etkilerine ek olarak terleme nedeniyle su ve tuz kaybı, vücut ısısının yükselme olasılığı durumu daha da olumsuz etkileyecektir.
Cilt bulguları için soğuk kompres veya duş yararlıdır, yakınmalar fazlaysa güneş ışınına maruz kalan bölgede şişlik ve iltihabı reaksiyonu azaltmak için ibuprofen içeren ilaçlar doktorun kontrolünde kullanılabilir. Nemlendirici kremler rahatlatıcı olabilir. Ağır olgularda ciltte su toplayan bölgeler açılabilir ve kolaylıkla cilt enfeksiyonu gelişebilir. Bu koşulda o bölgeye hastanede steril koşullarda tedavi gerekebilir.
Tüm yaşam boyu güneşe maruz kalma süresi değerlendirildiğinde, maruz kalma, yaşamın ilk yirmi yılında çok daha yoğundur. Bu nedenle anne babalar ve doktorların çocukları güneş ışınlarının olumsuz etkileri konusunda bilgilendirmeleri ve eğitmeleri gerekir. Çocukluktan itibaren uzun süre ve kronik olarak güneşe maruz kalmanın ileri yaşlarda ciltte erken yaşlanma, cilt dokusunda gevşeme, değişik cilt kanserlerine neden olabileceği unutulmamalıdır.
Uzun süre güneşe maruz kalma, deriye verdiği zararlar yanında terleme yoluyla ciltten ciddi sıvı ve tuz kaybına neden olabilir, güneşin aşırı sıcaklığına maruz kalma sık olmayarak vücut ısısının yükselmesine de neden olabilir. Bu durum yenidoğan ve ilk bir yaş çocuğunu daha olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle yaz aylarında 10-17 arası mutlak gölgede kalmak ve sıvı alımı konusunda daha gayretli olmak gerekir. Tüm çocuklar ve özellikle yaşamın ilk ayındaki çocuklar aşırı giydirilmemeli ve yaz aylarında bulunulan ortamın ısısı 24 derecenin altında tutulmalıdır.