Göz tembelliği, görme yollarında hiç bir fonksiyonel bozukluk olmamasına rağmen görmenin az olduğu ve gözlükle düzeltme sağlanamayan bir durumdur.

Bir önceki yazımda yeni doğanda görmenin çok az olduğunu ve zaman içinde geliştiğini, yaklaşık beş yaş civarında erişkin görmesine ulaştığını yazmıştım. İşte bu süre içinde beyindeki görme merkezine her iki gözden gelen görüntü aynı netlikte olmaz ise beyin iki gözün görüntüsünü birleştirip (derinlik hissi ve üç boyutlu görmenin oluşması için) tek bir görüntü haline getirmekte zorlanır. Bu durum devam ederse bir süre sonra beyin, uygun olmayan görüntüyü yok sayar. Sonuçta, iyi görüntü yollayan gözün görmesi gelişirken, yok sayılan göz tembel olmaya başlar.

Başlıca göz tembelliği sebepleri :

  • Göz kayması (şaşılık): Burada gözler aynı noktaya bakamadığından beyne iki farklı görüntü gider, beyin kayan gözün görüntüsünü yok sayar.
  • Gözler arasında büyük numara farkı (anizometropi): Beyin yüksek numaralı gözden gelen bulanık görüntüyü yok sayar.
  • Görmeye engel oluşturan nedenler. Burada görüntü, doğuştan katarakt  veya kornea lekeleri gibi fiziksel nedenlerden dolayı düzgün oluşmaz.

Şayet buraya kadar sıkılmadan okuduysanız, neden çocuğunuzu altı yaşından önce, hiç şikayeti olmasa bile mutlaka göz hekimine götürmeniz gerektiğini anlamışsınızdır.

Tedaviye gelince, “o da meslek sırrı” demiyeceğim ama sabır gerektiren bir süreç olduğunun altını çizmek isterim. Tedavi süreci kısaca; zayıf gözü tespit etmek, sebebi ortadan kaldırmak ve zayıf gözü çalıştırmak olarak özetlenebilir.