Gençlerde ağız ve diş sağlığı erişkinlerle aynı şekilde planlanabilir. Günde iki defa, kahvaltı ve akşam yemeği sonrası diş fırçalanması, diş ipi uygulanması ve altı aylık rutin diş hekimi kontrolleri ile hedeflenen sağlık düzeyi idame ettirilebilir. 18-20 yaşlarına doğru 3. büyük azı dişleri (20 yaş dişleri) en arka bölgelerde sürmeye başlayacaktır.
Günümüzde 20 yaş dişi ile ilgili problem yaşayan birey sayısı çok fazladır. Genelde kabul gören teoriye göre evrim geçiriyoruz ve çene kemiklerimiz atalarımızınkine göre küçülmeye başlamış durumda. Bu sebepten, 32 adet sürekli diş için çenemizde yeterli yer olamayabiliyor. 20 yaş dişleri normal çıkabildikleri gibi yarı gömük ya da tam gömük şekilde de yer alabiliyorlar. Bu problemler karşısında en çok tercih edilen tedavi diş çekimi oluyor.
Gömülü diş operasyonu sırasında rejyonel anestezi yeterli olsa da bazı hastalarda bıraktığı olumsuz anılar ömür boyu kalıcı olabiliyor. Travmatik olabileceği düşünülen vakalarda sedasyon (sedatif ilaçlarla ağır uyku hali sağlanması) yardımıyla çok daha rahat ve ayrıca sedasyonun unutturucu etkisi ile “kötü anısız” bir müdahale sağlanabilir.