Ekvador’un eski sakinlerinden Puerto Cabuyal Topluluğu geçimlerini balıkçılık ve tarım faaliyetleriyle sağlıyor.

“Dört yıl öncesine kadar içimizde okuma yazma bilen kimse olmadığı için okulumuz yoktu. İlk okulumuz küçük bir kulübedeydi, fakat zaman geçtikçe öğrenci sayısı arttığı için kulübe yetersiz gelmeye başladı. Biz de yeni bir yapı inşa etmeye karar verdik.

Okul inşa edildikten sonra çocukların öğrenme sürecinde büyük değişiklik gözlemledim. Bizim toplumumuzda, çocukların her gün içine atlayıp denize açılarak yeteneklerle dolu yeni dünyalar keşfedebileceği tekne şeklinde bir okula sahip olması harika bir şey.” diye anlatıyor öğretmenleri.

Topluluğun bulunduğu alanın yakınlarındaki okulların çoğu dikdörtgen şekilli betonarme binalar olarak göze çarpıyor. Bu okulların hemen hepsinde bulunan pencerelerdeki parmaklıklar sebebiyle okuldan ziyade bir hapishaneyi andıran bu yapılar topluluğun yeni bir yapı tarzını oluşturmasında en önemli etkenlerden biri olmuş.

Tasarımı aktif okul ilkelerine göre yapılan proje, çocukların doğa ile iç içe olmasını; çocukların hayal gücünü, yaratıcılığını ve yeni şeyler öğrenme isteğini uyandırmasını hedefliyor.

Okulun yapımında ise, topluluğun uzun yıllardır kullandığı malzemeler ve geleneksel yapı örnekleri kullanılmış. Kereste temelli, kazıklar üzerine oturtulmuş, bambu duvarlarla çevrelenmiş ahşap yapı ve “cade” adı verilen örme saman bir çatı ile geliştirilen ve ortaklaşa yapılan okul, topluluk için adeta bir simge haline gelmiş.

  • Nueva Esperanza, İspanyolcada yeni umut anlamına geliyor.

stringio

str

strp

stringio (8)

stringio (4)

stringio (12)

stringio (11)

stringio (5)

stringio (13)

stringio (15)

stringio (14)

stringio (6)