Dış gebelik, gebeliğin gelişmesi gereken rahim içindeki normal yerinin dışında bir yere yerleşerek gelişmesidir. Normal gebelik sürecinde erkek tohum hücresi ile yumurta, kadının tüplerinde birleşerek gelişmeye başlar. Burada bir yandan çoğalırken diğer yandan rahim içine seyahat ederek normal yerine yerleşir. Herhangi bir etmenle bu göç işlevi yerine gelemez veya başka yerlere olur ise dış gebelik oluşur. Aynı anda hem dış gebelik hem de iç gebelik olabilir (heterotopik gebelik).
Nerelerde dış gebelik olabilir?
Gebelik karın içine, yumurtalık ile rahim arasında yer alan tüplere (en sık dış gebelik burada olur), tüpün rahime hemen bağlantı yerine yakın bölgeye (korn gebeliği), rahim boynuna ya da yumurtalıklara yerleşerek dış gebelik olarak gelişebilir.
Kadına ne gibi zararları olabilir?
-Dış gebelik kaynaklı anne ölümleri, ilk üç aydaki anne ölümlerinin dörtte üçünü ve gebeliğin tümünde ortaya çıkan anne mortalitesinin %9-13’ünü meydana getirmektedir. Gelişmiş ülkelerde dış gebeliğe bağlı ölümler yüz binde 3’e kadar düşmüşken, gelişmekte olan ülkelerde yüz binde 300’e çıkabilmektedir.
-Tekrar dış gebelik oluşma riski artar
-Kanallarınm kapanması ile kısırlığa yol açabilir.
-Rahim boynundaki dış gebeliklerde (literatürde ilk uygulamalarından birini yaptığım) tedavi öncesi rahim alınmak zorunda kalınıyor.
– Ameliyat olmanın anestezi ve benzeri riskleri kadına yüklenmiş oluyor.
Dış gebeliği artıran başlıca nedenleri sayabilir miyiz?
Değişik çalışmalarda sıklıkları değişik saptanmakla beraber, dış gebelik açısından riskin artmasına neden olan etmenler başlıca
-Tüplerden ameliyat geçirmek, karından ameliyat, endometriyozis (rahim içi adetle dökülen dokunun karın içinde yerleşmesi), daha çok cinsel temasla bulaşan hastalıklar olmak üzere enfeksiyonlar, kısırlık tedavileri özellikle tüp bebek uygulamaları, birden fazla cinsel partner, sigara kullanımı ve vaginal duştur.
-En önemli artırıcı faktör ise geçirilmiş ektopik gebelik öyküsüdür.