Çocuk Gelinlere Hayır Platformu sözcüsü ve Uçan Süpürge editörü Selen Doğan, devletin daha sık tekrarladığı aile vurgusunun, çocuk gelinlerin sayısını artırdığını söyledi.
52 sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturdukları Çocuk Gelinlere Hayır Ulusal Platformu’nda Türkiye’nin pek çok şehrinden temsilciler bulunuyor. Platformun sözcüsü Selen Doğan, platformun amacının esas olarak yasa koyucuyu çocukların küçük yaşta evlendirmelerine engel olacak yasal düzenlemeleri yapmaya teşvik etmek olduğunu söylüyor. Platform bu amaçla Yemen, Bangladeş, Hindistan gibi ülkelerin bu anlamda yaptıkları yasal düzenlemeleri inceleyerek siyasi partilerin dikkatine sunacak.
Doğan, bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda çocuk gelin probleminin Türkiye’de ne kadar yaygın olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu kadar, Trakya, Akdeniz ve Orta Anadolu’da da çocukların küçük yaşta evlendirildiklerini kaydeden Doğan bunda devletin aile vurgusunun büyük bir etkisi olduğunu kaydetti. Doğan, “Kadın Bakanlığı, Aile Bakanlığı’na çevrildi. Meclis’te kadın-erkek eşitliği komisyonu istedik, bir fırsat eşitliği komisyonu karşımıza çıktı. Kadın sorununu dillendirdiğinizde hep aile bütünlüğü vurgusuyla karşılaşıyorsunuz. Kadınları tek tek bireyler olarak deil de ailenin bir parçası olarak tanımlayan bir devlet politikası ile karşı karşıyayız” dedi.
BM’nin açıklamasına göre önlem alınmazsa 2020 yılında 150 milyon kız çocuğu gelin olacak. Türkiye, Gürcistan’dan sonra çocuk gelin sayısının en yüksek olduğu ikinci ülke.