Bizler, Uzuncorap.com sitesini yapanlar; İstanbul depremi üzerine örgütlenme ve kendi çevremiz için bir veritabanı projesi peşinde koşuyorduk.
Gördüğümüz tezahürat ve ihtiyacın büyüklüğü üzerine projeyi genişletmeye karar verdik. Ve konuyu İstanbul Depremi’nden memleket afetlerinin bütününe doğru ilerlettik.
Projemizin adı Tedirgin.net.
Amacımız, her hangi bir afet durumu ile ilgili bilumum örgütlenme, iletişim ve bilgilenme ihtiyaçlarını karşılamak.
Projenin kabaca iki ana veritabanı olacak: İçerik ve profiller.
İçerik veritabanı:
İçerik veritabanı da iki türlü olacak.
a) Statik/yığın içerik: Afetlerle ilgili bilumum dokümantasyon. Kitaplar, videolar, tanımlamalar, fotoğraflar. Bu kapsamda elimizde (büyük çoğunluğu değerli ağabeyimiz Gürhan Ertür’ün elinde) zaten epey bir malzeme var. Bunlara ek olarak ilişkin doktora tezlerinin derlenmesi, konuyla ilgili kuruluşların elindeki dokümanların bir araya getirilmesi, Birleşmiş Milletler, İstanbul Sanayi Odası, fema.gov gibi yerlerdeki kullanışlı bilgilerin toplanması gibi işler de var.
b) Güncel içerik: Deprem mevzuunu yakından takip eden bir magazin. Hem bu konuda çıkan haberleri, bilumum güncel içeriği hem de orijinal yazılar, söyleşiler vb. yayınlayan, yaşanmış yaratıcı yardım hikâyeleri toplayan bir online yayın.
Profiller veritabanı:
Kolayca, hatta Facebook yahut Twitter üzerinden yapılacak bir giriş ile tamamlanacak üyelikten ibaret olacak.
İnsanların şifreli ve şifresiz olmak üzere iki bölümde bilgilerini yayınlayacağız. Şifresiz alanda isim soyad ve toplanma yeri gibi genel bilgiler, şifreli alanda deprem esnasında ulaşılması gereken yakınları ve onların iletişim bilgileri, buluşma yerlerinde bulunabilecek arkadaşları gibi özel ve o an için elzem bilgiler duracak.
Yani profil sahipleri depremden önce nerede buluşacaklarına karar vermekle kalmayacaklar, buluşacakları yerdeki olanaklardan ve aynı buluşma yerinde buluşacak olanlardan haberdar olabilecekler. Kendi deprem örgütlenmelerini site üzerinden yapabilecekler.
Aynı veritabanında ilişkide olduğumuz STK’lara iletilmek üzere deprem sırasında çalışmak isteyen gönüllülerin bir alt veritabanı da bulunacak.
Yani, bu üyelik neticesinde sisteme profilini bırakan kullanıcıdan iki aşamalı profil alınacak:
a) Standart profilde şu bilgiler bulunacak:
İletişim bilgileri
Acil durumda aranacaklar listesi ve bunların iletişim bilgileri
Toplanma yeri, yerleri
Son yerini tespit için check-in yaptığı bir sosyal network varsa check-in bilgileri. Keza son yerini tespit için varsa Facebook, Twitter vb. sosyal medya hesapları.
b) Gönüllüler veritabanı profilinde şu tip bilgiler toplanacak:
Afet durumunda ne yapabilir?
Telsiz vb. ekipman sahibi mi?
İlgili bir eğitim sahibi mi?
İlgili bir eğitime niyetli mi?
Kafamızdaki senaryoya göre buradaki özel bilgiler bir genel şifre ile korunuyor olacak. Bu şifre, deprem anında açılacak ve bütün özel bilgiler açık hale gelecek. Dileyen açıldıktan sonra kendi bilgilerini kapatabilecek.
Proje uygulayıcıları, Uzunçorap’taki gönüllülerden, Overteam’den, uyar ise sizlerden oluşacak.
Başlangıç süresinde gönüllülerle tamamlayamadığımız boşluğu Overteam elemanlarıyla tamamlamaya çalışacağız.
Projenin “hayata geçememiş güzel projeler rafı”na kalkmaması için çabuk hareket edeceğiz. İçerik veritabanını açmak için önümüzde bir engel yok. Bir yahut iki ay içerisinde online olmak hedefi ve niyetindeyiz.
Bu, bütünüyle -en az Uzunçorap.com kadar- sivil bir inisiyatiftir. Tıpkı Uzuncorap.com gibi cepten yiyecek bir projedir. Ve bu tip bütün projelerde olduğu gibi desteğe ihtiyacı vardır.
Her türden gönüllüler lazım. Data girişi yapabilecekler, art direktörler, grafikerler, illüstratörler, gazeteciler, PR’cılar, sosyal medya uzmanları, çevirmenler, data operatörleri, tapaj / tarama türü işler yapabilecekler ve aklımıza gelmeyen her şey. Biraz bilgisayar bilen herkes işimize yarar.
Bize dahil olmak isterseniz lütfen ne yapabileceğinizi ve ne kadar zaman ayırabileceğinizi bildiren bir e-posta atın: tedirgin@uzuncorap.com
Akıl vermek, bir şeyler önermek için de aynı e-posta adresini kullanabilirsiniz.