Alışkanlıkların küçük yaşlarda oluştuğunu göz önünde bulundurarak çocuklarınızı zerdeçala alıştırmanızı sağlayacak üç güzel tarif paylaşmak istiyorum. Bu tariflerin hepsinde zerdeçal başrolde, olmazsa olmazımız.

Peki, neden zerdeçal? İşte bu noktada bir sürü araştırma var faydalarından bahseden, ben onlardan bahsetmeyeceğim ama aşağıdaki linkler zerdeçal ile tanışmakta faydalı olabilir.

Benim tariflerim genellikle sebze ağırlıklı ama zerdeçal özellikle tavuk, et ve yumurta ile de çok güzel oluyor. Özellikle omletlere yarım çay kaşığı mutlaka koyun derim. Her gün bir tatlı kaşığı balı bir çay kaşığı zerdeçal ile karıştırıp yedirmekte de fayda var. Öyle ki, bazen pirinç pilavına bir tatlı kaşığı zerdeçal ilave edip turuncu pilav da yapabilirsiniz, renk şahane olunca mutlaka yiyorlar. Makarnalara, patatese, çorbalara, salatalara koymak alışkanlık haline gelirse minikler de alışacaklardır. Hatta ızgarada pişirdiğiniz somonun üzerine de tuz gibi serpin, çok yakışıyor.

Tadını bilmeyenler için emin olun zannettiğiniz gibi keskin bir baharat değil, varlığı ile yokluğu anlaşılmıyor bile denilebilir sadece müthiş bir renk değişikliği sağlıyor ayrıca faydası da cabası.

Bizim evde aşağıdaki üç tarif sık sık pişer, gelip yiyen arkadaşlarım da “Bizim çocuklar yemez bundan” deyip yediklerini görünce tarif isterler. Hepsi uydurarak yaptığım yemekler, tabii ki esinlenmeler var. Umarım sizinkiler de beğenirler.

Zerdeçallı Börülce

Yeşil Sopalar (Bizim kızın koyduğu ismiyle)

En kolayı ile başlıyorum. Bizim evde taze börülce fasulyesi bulduğumuz her daim yaptığım bir yemek. Bizim kız da çok severek yiyor ayrıca bir çeşit meze olarak rakı sofralarına da yakıştığını söylemeden geçemeyeceğim.

Malzemeler:

1 kg Börülce

1 baş sarımsak (diş değil)

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çorba kaşığı zerdeçal

1 çorba kaşığı nar ekşisi

1 çorba kaşığı balzemik

1 su bardağı su

Yarım limonun suyu

Yarım çay kaşığı tuz.

Yapılışı:

Börülcelerin iki ucunu koparın ortadan ikiye bölmeyin bütün kalsınlar. Geniş bir tencereye yayın, pilav tenceresi gibi. Üzerine havanda ezilmiş bir baş sarımsak, isteğe bağlı daha kullanılabilir ya da hiç koymayabilirsiniz. Zeytinyağı, zerdeçal, tuz ve suyu ilave edip kısık ateşte 20 dakika pişirin. Rengi yeşilden çok dönmesin, yani fazla pişmesin. Ocağı kapattıktan sonra üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirip, nar ekşisi, limon suyu ve balzemik sirke ve dereotu ile servis edebilirsiniz. Bizim kız soğuduktan sonra yemeyi tercih ediyor, sanırım öyle daha bir lezzetli oluyor.

Zerdeçallı Pancarlı Bulgur Pilavı – Kırmızı Pilav

Bu tarifi bulgur, pirinç, kinoa veya yarma (dövme) ile de yapabilirsiniz. Bu tarifte pancar konuk oyuncu. Suyunu kullandığınız pancarı zeytinyağı limon, maydanoz ve tuz ile salata olarak servis edebilirsiniz.

Malzemeler:

2 büyük boy kırmızı pancar

different types of turmeric barks2 su bardağı pilavlık bulgur

3 su bardağı su

1 çorba kaşığı zerdeçal

Yarım çay bardağı zeytinyağı

Yarım çay kaşığı tuz

Salatası için ek malzemeler:

Yarım nar

Yarım demet maydanoz

Bir çorba kaşığı kuru nane

1 çorba kaşığı nar ekşisi

Yapılışı:

İki pancarı soyup iyice yıkayın dörde bölüp bir tencerede 3 su bardağı su ile haşlayın. Haşlanan pancarı kenara alıp suyu muhafaza edin zira pilavı bu su ile pişireceksiniz. Pilav tenceresinde zeytinyağını kızdırıp bulguru ve zerdeçalı bir süre kavurun üzerine pancar suyunu ilave edip az gelirse normal su ile takviye yapın tuzunu da ekleyip kapağını kapatın 10 dakikada kırmızı bir bulgur pilavı elde edeceksiniz.

Çocuklar kırmızı şeyleri yemeği çok seviyorlar. Hatta ben bizim kıza pancarı “Pembe çiş yapmak ister misin?” diyerek yedirmeye başlamıştım. Bol bol yiyip tuvalete gidiyordu, sonra da alıştı. Bu tarifi yarma ile yaptığınızda soğutup salata olarak da tüketebilirsiniz o zaman içine yarım nar, yarım demet maydanoz ve bir küçük kırmızı soğan koyuyorsunuz ek olarak kuru nane ve nar ekşisi ile harika bir salata oluyor. Tercih size kalmış. Bolca yapıp bir kısmını çocuğa pilav bir kısmını da kendinize salata yapabilirsiniz.

Zerdeçallı Bulgur Köfteli Çorba –Nefis Çorba

Bu çorba malzemesi oldukça bol olan en zahmetli tarifim. Öncelikle tavsiyem malzemeler önceden haşlanmış ve dondurulmuş ise kolay oluyor o yüzden buzlukta her daim biraz haşlanmış nohut, mercimek, yarma bulundurmakta fayda var. İstediğiniz zaman çıkarıp yapabilirsiniz.

Malzemeler:

1 su bardağı nohut

1 su bardağı mercimek

1 su bardağı yarma

1 su bardağı köftelik bulgur

2 çorba kaşığı un

1 çorba kaşığı tarhana

1 su bardağı zeytinyağı

2 çorba kaşığı zerdeçal

2 avuç erişte (kesme makarna)

1 yumurta

1 büyük baş soğan

1 yemek kaşığı salça

Yarım çay kaşığı tuz

1 çorba kaşığı nar ekşisi

Yapılışı:

Önce bulgur köftelerini yapın. Bulguru 1 su bardağı sıcak su ile ıslatın biraz beklesin sonra içine unu, tarhanayı, yumurtayı ve zerdeçalı ekleyin aldığı kadar zeytinyağı koyun ve yoğurun minik top köfteler elde edeceksiniz. Tencerenizde zeytinyağı ve küp küp doğranmış soğanı kavurun salçayı ilave edin üzerine haşlanmış nohut, mercimek ve yarmanızı ekleyip 1 litreye yakın su koyun, burada isteğe bağlı et ya da tavuk suyu da kullanılabilir. Kaynayınca içine köfteleri atın ve iki avuç erişte ilave edin. Erişteler şişince pişmiş demektir. Ocaktan almadan içine nar ekşisi, tuz ve kuru nane ekleyin. Sıcak sıcak yiyin, yedirin.

Afiyet olsun.

***

Zerdeçal hakkında faydalı linkler: