Çocukluk çağındaki zehirlenmeler çoğunlukla kaza ile olur ve özellikle 1-3 yaş arası dönemde sık görülür. Çünkü küçük çocuklar ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürerek tanımaya çalışırlar. Dolap, çekmece, lavabo altları gibi kapalı yerleri karıştırmayı severler. Yiyeceklerle zararlı maddeler arasındaki ayrımı yapamazlar. Zehirlenmelerin büyük çoğunluğu ağız yoluyla olur. Fakat bazı ilaçlar deri ve solunum yolu ile alınarak da zehirlenmeye yol açabilir. 

Küçük çocuklar için evde en sık zehirlenmeye yol açan maddeler: İlaçlar, temizlik malzemeleri, mobilya cilaları, böcek kaçırıcılar ve böcek öldürücüler, gazyağı, benzin gibi kimyasal maddeler… Odun, kömür veya gaz ile yakılan sobalardan sızan karbonmonoksit gazı da özellikle kış aylarında görülen çok tehlikeli bir zehirlenme nedenidir.

Evde alınması gereken önlemler:
* Tüm ilaç ve kimyasal maddeler çocukların erişemeyeceği kilitli bir dolapta saklanmalıdır.
* İlaçlar kullanıldıktan sonra hemen yerine kaldırılmalı ve ne kadarının kullanıldığı kaydedilmelidir. (Olası bir kaza durumunda alınan ilaç miktarının belirlenmesi açısından önemlidir)
* İlaç dolapları sık sık kontrol edilerek kullanım süresi geçmiş ilaçlar atılmalıdır. En güvenli yöntem bu ilaçların tuvalete dökülerk bol su ile uzaklaştırılmasıdır.
* Evde gereksiz hiçbir ilaç ve kullanılmayan hiçbir kimyasal madde saklanmamalıdır.
* Hiçbir ilaç çocuğa içirilirken şeker olarak adlandırılmamalıdır.
* Büyükler ilaçlarını çocuklarının önünde almamalıdır. Çünkü çocuklar büyükleri taklit etmeyi severler.
* Temizlik maddelerini ve evde bulunan tüm tehlikeli kimyasal maddeleri kendi orijinal kutularında saklamak gerekir. Bu malzemelerin yiyecek ve içecek kaplarına konulması çocuklar tarafından yanlışlıkla içilmesini kolaylaştırır.
* Büyükanne ve büyükbabalar, kalp ve tansiyon hapı gibi çocuklarda ciddi zehirlenme nedeni olabilecek ilaçları sıklıkla kullanırlar ve bu ilaçları açıkta unutabilirler. Çocukların aile büyüklerine ziyaretlerinde bu noktayı unutmamak gerekir.
* Karbonmonosit gazı tatsız, renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için fark edilmeden zehirlenmelere ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle evlere karbonmonoksit dedektörü takılmalıdır.

Zehirlenmelerde ilk yardım:
* Ağızdan alınan ve yemek olmayan her şey potansiyel zehir gibi algılanmaldır. Derhal zehir danışma merkezi ya da doktorunuzu aramalısınız. 
* Ağız yolu ile zehirlenmelerde, öncelikle çocuğun ağzı kontrol edilir ve ağızda halen yutulmamış ilaç varsa tükürmesi istenir ya da elle çıkarılır. Doktor önerisi olmadan çocuk  kusturulmamalıdır.
* Temizlik maddeleri, gaz yağı gibi yakıcı maddelerin içilmesinde kesinlikle kusturulmamalıdır. Bu maddeler kusma sırasında 2. kez yemek borusundan geçerek zararlı etkileri 2 kat artmış olur. Ayrıca kusturma sırasında bu maddeler aspire edilerek çcocuğun solunum yolu ve akciğerine kaçarak daha da tehlikeli bir durum yaratabilir.
* Eğer çocuğun bilinci kapalı ise, nefes almıyorsa veya havale geçiriyorsa derhal acil servis aranarak ambulans çağrılmalıdır.
* Zararlı kimyasal madde çocuğun üzerine dökülmüşse ya da cilt ile temas varsa, öncelikle çocuğun tüm kıyafetleri çıkarılarak kimyasal madde ile teması kesilir, cildi bol çeşme suyu ile yıkanarak zararlı madde uzaklaştırılır. Yıkama sırasında mümkünse eldiven giyilmelidir. Ardından zehir danışma ya da doktor aranır.
* Kimyasal madde göz ile temas etmişse göz açık halde çeşme suyu ile en az  15 dakika yıkanır. Doktora danışmadan kesinlikle göze damla, pomad kullanılmamalı ve kapatma uygulanmamalı.
* Evde yetiştirilen çiçeklerin de çocuklar için zehirli olabileceği bilinmeli ve bu çiçeklerin çocuk tarafından yenilmesi durumunda mutlaka zehir danışma merkezi ile görüşülmeli.
* Gaz zehirlenmelerinde çocuk derhal bulunduğu ortamdan uzaklaştırılır, açık havaya çıkarılır. Eğere çocuk nefes almıyorsa hemen acil servis aranır ve temel yaşam desteği uygulanır.

BOĞULMA TEHLİKESİ
Tıkanmalar bebeklerde ve küçük çocuklarda sıkça görülen ev kazalarındandır. Bebekler emeklemeye başladıklarında yerde buldukları her şeyi ağızlarına götürerek tanımaya çalışırlar. 5 yaş  altı çocuklarda küçük oyuncak parçaları ve yaşına uygun olmayan yiyeceklerle tıkanmalar sıklıkla görülmektedir.

Alınması gereken önlemler:
5 yaş altındaki çocuklara fındık, fıstık, çekirdek gibi kuruyemişler verilmemeli. Ayrıca bu gıda parçacıkları cocukta ciddi bir tıkanma yapmadan solunum yoluna kaçabilir ve akciğerlere kadar inerek sık tekrarlayan akciğer enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu yaş grubunda yuvarlak, sert yiyecekler ince doğranarak verilmeli. (üzüm, çiğ havuç vs.) Sakız, şeker gibi sert yiyecekler verilmemeli. Madeni para, balon, küçük toplar, düğme şeklinde piller, çocuğun ağzına girecek bouyutta oyuncaklar ya da oyuncakların küçük parçacıkları kolaylıkla solunum yoluna kaçabilir.

Küçük çocukların yatakları, yastık altları, yatak altları ve zeminler bu tehlikeli nesneler açısından sık sık kontrol edilmelidir.

Çocuklar için oyuncak satın alırken üzerine belirtilen yaşlara dikkat etmek gerekir. Yaşına uygun olmayan oyuncaklar çocuk tarafından yutulabilir, boğulmaya neden olabilir.
Bebeklerin kıyafetlerine takılan  nazar boncuğu, çengelli iğne gibi objeler çocuk tarafından çıkarılarak yutulabilir, boyunlarına takılan emzik, kolye gibi cisimler boyunlarına dolanarak boğulmaya neden olabilir.

Boğulma ya da tıkanma durumunda ne yapılmalıdır?
Çocuk nefes alıyorsa, ağlıyorsa ya da konuşabiliyorsa öksürerek solunum yoluna kaçan cismi çıkaracaktır. Yine de doktorunuzu arayarak olası tehlikeler için bilgi almalısınız. Örneğin küçük bir kuruyemiş parçası akciğerlere kaçmış olabilir.

Çocuk nefes almıyorsa hızla ağız içi kontrol edilir, ağız içi silinerek ya da parmaklarla yabancı cisimçıkarılır. Eğer yabancı cisim çıkarılamayacak mesafede ise daha fazla uğraşılmadan bir sonraki adıma geçilir, aksi halde yabancı cismi daha da aşağı iterek durumu kötüleştirmiş olursunuz. Bebeğiniz 1 yaşından küçükse; başı göğüsünün aşağısında kalacak şekilde kolunuzun üzerine yatırın ve diğer elinizle iki kürek kemiğinin arasına 5 kez vurun. Bir taraftan da cismin çıkıp çıkmadığını anlamak için ağzını kontrol edin.

Çocuğunuz 1 yaşından büyükse; çocuğunuzun arkasına geçin, bir elinizi yumruk yapıp göğüs alt kısmı ile göbek arasındaki karın bölgesine yerleştirin ve diğer elinizle yumruğu yakalayın, yukarı doğru hızlıca baskı uygulayın ve yabancı cisim çıkana kadar 5 kez tekrarlayın (Heimlich manevrası). Eğer bu yöntemlerle yabancı cismi çıkaramazsanız acil servisi arayın ve temel yaşam desteğinin diğer aşamalarını uygulayın. Bu arada etrafınızdan yardım isteyin.