Yeni eğitim sistemiyle, ara sınıflarda da öğrencilerle öğretmenlerin ayrılması tepkilere sebep oldu. Bakanlık çareyi mevzuatı delmekte buldu.
Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 eğitim sisteminin ortaya çıkardığı sınıf öğretmeni norm fazlalığından, bu yıl 2, 3 ve 4. sınıfları okutacak öğretmenlerin de doğrudan etkilenip geçen yılki öğrencilerinden ayrılacak olması üzerine mevzuat dışı uygulamaya gitti. 2, 3 ve 4. sınıfları okutan öğretmenlerin, norm fazlası olsa bile öğrencilerinden ayrılmaması yönünde talimat verildi.
4+4+4 eğitim sisteminin plansızlığı her geçen gün yeni sorunlarla ortaya çıkıyor. 8 yıllık zorunlu ilköğretimin birinci kademesinin 4 yıllık ilkokul, ikinci kademesinin de 4 yıllık ortaokul şeklinde düzenlenmesi, 5. sınıfların ortaokullara dahil edilmesi çok sayıda sınıf öğretmenini okullarında norm fazlası hale düşürdü.
Yaklaşık 20 bin kişi
Sayıları 20 bin civarında olduğu belirtilen bu öğretmenlerin nasıl eritileceği hâlâ belirsizliğini koruyor. Okullarda hangi öğretmenin norm fazlası olduğunun belirlenmesi de ayrı bir sorun.
Milli Eğitim Bakanlığı ’nın Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği uyarınca norm fazlası öğretmen, hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak belirleniyor. Bu da, bir okulda çoğunlukla mesleğinin ilk yıllarında olan öğretmenlerin norm fazlası durumuna gelmesi anlamı taşıyor. Mevzuattan kaynaklı, norm fazlası olma tedirginliğini, sadece geçen yıl 5. sınıfları ve 4. sınıfları okutanlar değil, ara sınıflardaki öğretmenler de yaşayacak. Bu yıl 2, 3 ve 4’leri okutan öğretmenler hizmet puanları düşükse okullarında norm fazlası durumuna gelecek. Dolayısıyla geçen yıl 1, 2 ve 3’üncü sınıfta okuyan öğrenciler de öğretmenlerinden ayrı kalabilecek.
Veliler ayaklandı
Ortaya çıkan bu durum, çocukları geçen yıl 1, 2 ya da 3. sınıfta okuyan velilerin tepkisine neden oldu. Veliler, çocuklarının, üst sınıfta da aynı öğretmenle devam etmesi, öğretmenlerinden ayrılmaması yönündeki taleplerini yetkililere iletti. Milli Eğitim Bakanlığı ’nın çözümü ise “Kervan yolda düzülür” ifadesini hatırlatırcasına mevzuatı delmek oldu. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüklerine bir yazı göndererek, yaşanan soruna dikkat çekti ve mevzuata karşın söz konusu ara sınıflardaki öğretmenlerin geçen yılki öğrencilerini okutmaya devam etmesi talimatını verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan’nın imzasıyla gönderilen yazıda şöyle denildi:
“İlkokullarımızda eğitim-öğretime devam eden 2, 3 ve 4. sınıf öğretmenlerinin değiştirilmemesine ilişkin yoğun talepler alınmaktadır. Bilindiği üzere öğretmen-öğrenci ilişkileri, çocukların okul tecrübelerinin şekillenmesinde ve sınıf ortamına uyumda önemli rol oynamaktadır. Öğretmenlerin değişmesi, öğrenciler için bir sorun teşkil edebileceği gibi yeni öğretmenleri ile iletişim ya da reddetme sorunu da yaşayabilecekleri düşünüldüğünde; eğitim-öğretimin daha sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla, ilçenize bağlı eğitim kurumlarında görevli sınıf öğretmenlerinin sınıflarının değiştirilmemesi, mevcut öğretmen ve öğrenci ile eğitim-öğretimin devam etmesinin sağlanmasını rica ederim.”
Polisten hem öğretmen hem öğrenciye gaz
Diyarbakır ’da Eğitim- Sen’in 4+4+4 eğitim sistemini protesto girişimi, polisin biber gazı ve coplu müdahalesiyle karşılaştı.
Polis 200 kişilik grubun yürüyüş yapmasını engelleyince olay çıktı. Gruptan bazı kişiler gösterinin yapıldığı yerde bulunan bir mağazaya girdi. Polisin mağazanın içine de biber gazı sıkması, tepkilere neden oldu. Mağazanın kepenklerinin kapanmasıyla içeride kalanlar zor anlar yaşadı. Polislerin çekilmesinin ardından mağaza açıldı. Mağazada gazdan etkilenenler polise tepki gösterdi. Olaylarda 14 kişi gözaltına alındı. Ankara ’da üniversitelerin ikinci öğretim programlarından sah harçların kaldırılması talebiyle Başbakanlık’a yürümek isteyen Öğrenci Kolektifleri üyesi grupla polis arasında arbede yaşandı; eylemcilere gözyaşartıcı gazla müdahale edildi.
Kaynak: Can Güleryüzlü / Radikal