Merhabalar…

Bundan böyle burada birlikteyiz… Neler mi yapacağız? Elbette biraz sağlık, biraz yemek, biraz pasta veeee biraz da çikolata üzerine konuşacağız…

Ben kim miyim? Alçı ve un arasında bir kadın! Sekiz yaşımda kek yapmaya kalkıştığımda ileride Tat’çı olacağımı, 15 yaşımda yaşadığımız evin planını çizmeye başladığımda mimar olacağımı bilmiyordum. Şu anda mimarlık büromun odalarından birini düzenleyerek kurduğum mutfakta katkı maddeleri ve kimyasallardan uzak pastalar, çikolatalar, ikramlıklar ve yemekler yapıyorum. Zaman zaman bu yaptıklarımı sizlerle paylaşacağım. Kolay değil 40 yıllık bir deneyimi okuyacaksınız…

Burada yapacağımız tarifler, sağlıklı, son derece kolay, az malzemeli ve mutlaka ama mutlaka lezzetli olacak. Denenmiş, yapılmış, afiyetle yenmiş tarifler…

İki işi birden sürdüren biri olarak zamanın ne kadar değerli olduğunu biliyorum. Birçoğumuz için mutfağın çok korkutucu olduğunu ve zaman kaybı gibi göründüğünü de. Ama mutfakta geçireceğiniz planlı bir-iki saat bütün bir hafta işten geldiğinizde fast food değil, ev yemeği yemenizi sağlayabilir. Bu sayfalarda yayınlayacağım yazılarda haftamızı nasıl planlayacağımıza dair ipuçlarını da bulacaksınız.

Hamburger, patates kızartması, yağda kızartılmış derili tavuklar, margarinlerle hazırlanmış makarnalar, pilavlar ve pizzaların en sağlıksız yiyecekler listelerinde daima en başta sıralandığını hepimiz biliyoruz. Öte yandan, dünyanın en uzun ömürlü insanları Akdeniz diyetiyle beslenen ülkelerde yaşıyorlar ve biz de bu ülkelerden birini paylaşıyoruz. Dolayısıyla sağlıklı yaşam için gereken hemen her şeye sahibiz. Çünkü kolaylıkla ulaşabildiğimiz gerçek zeytinyağı, yeşil sebzeler, salatalar, domates, balık, peynir, tam buğday unlu veya çavdar unuyla yapılmış ekmekle son derece lezzetli, sağlıklı ve keyifli sofralar hazırlayabiliriz.

Bugün çok değişik yerlerde kullanabileceğiniz bir domates sosu yapacağız. Bu sosu, somon balığının, ızgarada pişmiş biftek veya bonfilenin, evde hazırlanmış köftenin, makarnanızın üzerinde veya yanında kullanabilirsiniz. Aynı domates sosunu dip sos olarak da kullanabilir, içerisine daha sonra tarifini vereceğim yufkadan yapılma cipslerinizi batırıp afiyetle yiyebilirsiniz… Hatta bu sosu yazın domatesin en güzel zamanında hazırlayıp, buzdolabınızda dondurup kış boyu da yiyebilirsiniz. Tabii bu durumda sosu yiyebileceğiniz porsiyonlara bölerek dondurmayı unutmamalısınız.

Tamam, artık sıra tarifimizde…

Gereken malzemeler;
1 kilo kadar domates
Kekik
1 baş sarımsak
Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
Biraz tuz (deniz tuzu olursa muhteşem oluyor), biraz karabiber

Yapılışı;
Domatesleri çok büyükse dörde değilse ikiye bölüyorsunuz. Kabuğu, çekirdeği her şeyiyle bir tepsiye alıyorsunuz. Üzerine zeytinyağını döküyorsunuz. Bir baş sarımsağı ortadan enine ikiye bölüp kabuklarıyla birlikte tepsiye koyuyorsunuz. Kekiğinizi, tuzunuzu ve biberinizi ekleyip daha önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika kadar domatesler ölünceye kadar pişiriyorsunuz.

Domatesler pişince, sarımsakların içlerini domateslerin yanına çıkartıyorsunuz. Merak etmeyin çok kolay çıkıyor kabuklarından. Kabuklardan kurtuluyorsunuz. Daha sonra bütün pişmiş karışımı robottan geçiriyorsunuz. İşte bu kadar. Bulaşığınız sadece bir tepsi ve robot kabı… Ama elinizde muhteşem lezzette bir domates sosu var…

Afiyet olsun…

Yine görüşeceğiz…

Sevgi ve Tat ile kalın..

İpeksi Tatlar

İpek Yatmaz

Y. Mimar, Tat’çı
www.ipeksitatlar.com
www.a-telye.com