Nisan ayı sonunda Yıldız Holding DİA Süpermarketleri satın aldı. Ardından DİA devir aşamasına kadar elindeki içki stoklarını eritmek için dampinge gitti. Anlaşıldı ki yeni patron DİA raflarında içki görmek istemiyor. Haliyle güzide basınımız -belli ki biraz da gelişen “halkla ilişkiler” ihtiyacının bir parçası olarak- Murat Ülker’e “ne oluyor?” diye sormuş.

Hazretin cevabı esen rüzgarlara çok uygun. Kendisi DİA’da alkollü içki satmayacaklarını açıklarken “sağlığa zararlı ürünleri pazarlamak istemiyoruz.” demiş. Demekle kalmamış şecaat arz ederken sirkatin söylemeyi de ihmal etmemiş. Diyor ki; “Ben de arada puro içiyorum ama yapabilsem marketlerimizde sigara da satılmasını istemem. Ancak, şimdilik öyle bir karar veremiyoruz.” Yani üzerinde eşşek kadar “öldürür” yazan sigara sağlığa zararlı değil. Ama binlerce araştırmaya rağmen kararında tüketiminin yararlı olduğu iddia edilen ve aşırı tüketimi hariç olumsuz etkisi kanıtlanamamış içki zararlı.

Anladık, dükkan senin. İstediğini rafa koyar istemediğini koymazsın. Ama kendi içki düşmanlığını “halk sağlığı” kılığına sokup da pazarlamaya kalkınca ayıp olmuyor mu?

Duyan da sanacak ki, bu lafları eden;

Glikoz şuruplu çikolataları, palmiye yağıyla kızarmış cipsleri, çocuklarımız yesin diye cancanlı ambalajlarda satmıyor.

Çikolata, cips, bisküvi, gazoz, et suları, soslar gibi tatlı, tuzlu her türlü hazır gıdaya, mide tümörü yaptığı belirlenmiş ve kanserojen “lezzet artırıcı” MSG (mono sodyum glutamat) koymuyor.

Damar sertliğine, dolayısıyla her türlü dolaşım sistemi ve kalp hastalığına yol açtığı kanıtlanmış palmiye yağını margarin üretiminde kullanmıyor.

Birtakım GDO’lu ürünleri kulis yoluyla TBMM’den özel kanunla geçirmeye çalışılırken suçüstü yakalanmadı.

Her türlü metabolizma hastalığının bir kenarından sırıtan nişastaya dayalı şekeri Pendik’te Cargill ile ortak üretmek için fabrika kurmadı.

Diabetin, obezitenin baş sorumlusu ilan edilen kolanın turkasına 70 milyon dolar yatırım yapmadı.

Sahi yapmadı mı? Bilen bilmeyene anlatsın ama biz de bilelim ki asıl bu işleri kimlerin yaptığını bilmek sağlığımız için yararlı.

Yazıya konu olan söyleşi için, bkz. : http://ekonomi.milliyet.com.tr/ulker-diasa-da-neler-yapacak-/ekonomi/ekonomidetay/27.04.2013/1699400/default.htm