Van’da bir kadın istenmeyen bir gebelik yaşıyorsa, ciddi hastalıklar yaşıyor olsa da, 12 çocuğu olsa da, çocuklarının bir kısmı engelli olsa da doğurmak zorunda. Hele bir de kürtaj yaptıracak parası yoksa buna zaten mecbur. Bugün bu durumda bir kadının kürtaj olamama korkusu ile gözyaşı döktüğüne ve aynı şekilde yanında olan iki kızının ‘tüm sorunlarımızın üstüne bu sorunun eklenmesi psikolojimi bozdu’ demesine tanık oldum.

Tanık olduğum başka bir durum ise kürtaj yapma yetkisi bulunan jinekologların bu yetkilerini kullanmamaları idi. Kadın böbrek ve tansiyon hastası. Kimlikte 44 yaşında göründüğünü, ama daha büyük olduğunu söyleyen kadın hamile olduğunu, böbrekleri için doktora gittiğinde öğreniyor. Büyük bir şok yaşıyor. Bu çocuğun doğması demek 15 nüfuslu evlerine ağır yük daha demek oluyor. Kocası çalışmıyor. O da hasta. Ayakları tutmuyor. Kadın 14 kişi ile bir konteynırda yaşıyor ve evin tüm yükü üzerinde. Sadece bir kızı asgari ücret karşılığı çalışıyor.

Muayene olduğu doktor kendisine böbreklerindeki rahatsızlık sebebi ile hamileliğinin sorunlu olacağını söylüyor, ama Jinekologlar kadına ‘git özelde aldırabiliyorsan aldır ama hastanemiz kürtaj yapmıyor’ diyorlar. Kadınla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gidiyorum, doktora “hangi yasal dayanağa gore kürtaj yapmıyorsunuz?” diye soruyorum. Cevap: “Yasa falan yok, yapmıyoruz” oluyor. NOKTA…

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gidiyoruz. Doktordan aldığımız yanıt ‘Kürtaj yapmıyoruz, DOWN sendromlu bile olsa çocuk almıyoruz artık.’ NOKTA…

Başka doktorlarla konuşuyoruz. “Bu vicdan meselesi, doktora kürtaj yap denilemez” diyorlar.

Peki vicdan sahibi doktorların vicdanlarına, bu kadının doğum yaparken ölmesi durumunda 12 çocuğunun annesiz kalması karşısında ne olacak?

Peki bu vicdan sahibi doktorların vicdanlarına, bu kentin yoksul sokaklarında çalışan çocukları karşısında ne olacak?

Peki bu vicdan sahibi doktorlar bir deri kemik kalmış çocuklar karşısında ne hissedecek, düşünecekler?

Peki bu vicdan sahibi doktorlar madem Jinokoloji branşını seçmişler ve vicdanlarını AKP hükümeti ile farketmişler, daha önce kürtaj yaparken vicdanları neredeymiş? Başbakanlarına biat etmek için mi vicdanlarını hatırlamışlar?

Peki bu vicdan sahibi doktorlar, yasalara ve tıbbi bilgilerine gore mi hareket ediyorlar, yoksa fetvalara göre mi?

Peki bu vicdan sahibi Jinekologlar, kadının en doğal hakkı olan kürtajı yapmayı bilmelerine ragmen ‘yapmama tercihim var’ diyerek kadınları zor bir yaşama sürüklemelerini nasıl açıklıyorlar?

Şunu da merak ediyorum, kürtaj yapmayan jinekologlar neden bu dalı seçmişler? Kasap, kabzımal falan olsalarmış keşke…