Anne olacağınızı öğrendiğiniz andan itibaren kendinizi hazırlamak için okuduğunuz onca kitap, insanların size verdikleri onca nasihat bazı durumlarla karşılaştığınızda şaşkınlığa düşmenize engel olmayacaktır. Tecrübeli annelerin çoktan unuttukları, yazarların ise akıllarına bile getirmedikleri kimi küçük ayrıntılar karşılaştığınızda sizin için büyük bir sürpriz olabilir. Ama korkmanın alemi yok, her şeyin bir çaresi var… Laura Shocker, bloguna annelerden gelen “sürpriz” gelişmeleri değerlendiriyor…
Emzirmek her zaman kolay değildir
Jen: “Kimse bana emzirmenin bu kadar acı verebileceğini söylememişti. Gebelik sürecimde birkaç kursa gitmiş, emzirmeyle ilgili her şeyi öğrendiğimi düşünmüştüm. Ama bu aklıma bile gelmedi. Benim için ilk günlerin getirdiği en büyük sürpriz buydu.”
Nasıl başa çıkılır: Eğer emzirmek size acı veriyorsa, kendinizi suçlamayın. Her ne kadar dünyanın en doğal beslenme yöntemi olsa da bazı sorunlar çıkabilir. Bebek emmeyi öğrenmemiştir henüz ya da siz bazı şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Binlerce şey olabilir ve bu acı da kimi durumlarda normaldir. Havlu atmadan önce emzirmeyle ilgili bilgilerinizi gözden geçirin. Bazı küçük değişiklikler hayatınızı çok kolaylaştıracaktır. Ayrıca yalnız olmadığınızı da bilin. Pek çok anne bu sorunu yaşıyor. Yapmanız gereken emzirme pozisyonunuzu bilen biriyle gözden geçirmek ve meme uçlarınızı nemlendirmek. Çünkü meme uçlarınızdaki çatlaklar hem bebeğin hem de sizin işinizi zorlaştıracaktır. Bunları yapmanıza rağmen sorun çözülmüyorsa, elbette doktorunuza danışmalısınız.
Jesyka: “Benim için en büyük sürpriz bebeğimin hızla büyümesi karşısında aldığım bütün giysilerin boşa çıkmasıydı. Üstelik el kadar giysiler hiç de ucuz sayılmazlardı.”
Nasıl başa çıkılır: Doğrudur, ilk aylarda onca hevesle aldığınız giysiler bir daha kullanılamaz hale gelir. Yepyeni dursalar da bebeğiniz çoktan büyümüştür. Bunun bir çaresi var. Bebeğinizin büyüme hızını göz önünde bulundurarak giysi alışverişi abartmamaya bakın. Evet çok sevimliler, ona da çok yakışırlar, ama bir daha giyemeyeceği bu şeylere bu kadar para harcamanızı o da istemez. Özellikle büyümenin en hızlı gerçekleştiği ilk üç ay için şık ve sevimli takımlar yerine, basit ve pamuklu giysiler tercih edin.
Gürültülü kaka
Sakidavi: “Minicik bebeğimden kaka yaparken çıkan o sesleri duymak benim için en büyük sürprizdi. Eşim ve ben kendimizi tutamayıp gülüyorduk. Böyle olabileceği aklıma bile gelmezdi.”
Ne yapmalı: Sadece gürültülü mü, aynı zamanda kokulu… Bebeğin sevimli cüssesinden beklenmeyecek sevimsizlikte… Çünkü sindirim sistemleri henüz yeterince gelişmiş değil. O yüzden yediklerine oranla daha çok dışkılıyorlar. Şaşıracak bir şey yok.
İşe başlamak çok zor
Amr: “Ondan ayrılmanın bana bu kadar zor geleceğini bilmiyordum, ama çalışmak zorundaydım. Hayatım boyunca hep çalıştım. İşimi çok sevdim. Ama şimdi keşke evde oğlumla otursam diyorum. Öte yandan böyle bir şeyi bütçem kaldırmaz, bu yüzden çok üzgünüm.”
Nasıl başa çıkmalı: İşe dönme süreci her anne için çok zor. Evdeki bebeği düşündükçe sanki günlerdir görmemişsiniz gibi özleyeceksiniz. Ama bunun da bir çaresi var. İşe dönmeden önce koşulları onun için olabilecek en güvenli ve rahat düzeye çıkartın. Ona bakan kişiye günde birkaç kez telefon edip kontrol edin. Uyanık olduğunda sesini dinleyin. Bu size kendinizi daha iyi hissettirecek.
Anne olduğunuzu keşfetmek
Homebody: “Anne olduğumu keşfetmem zaman aldı. İlk aylarda onu o kadar da sevmediğimi düşünüyordum. Ama şimdi sekiz aylık oldu ve onu ne kadar sevdiğimi düşünmek bazen beni bile şaşırtıyor.”
Ne yapmalı: Zaman geçtikçe ona olan sevginizin artması boşuna değil. Anne olduğunuzu keşfediyorsunuz. Kimi anneler bu keşfi doğumdan hemen sonra yaşarlar, ama kimileri zamana ihtiyaç duyar. Kendinize zaman tanıyın ve bedeninizin bir dolu hormonal değişim geçirdiğini unutmayın.
Lohusa kanaması
Sasky: “Doğumdan sonra yaşadığım kanamaya inanamadım. Bebeğim kadar çok bez değiştiriyordum…”
Ne yapmalı: Doğumdan sonra o kocaman pedleri kullanmak zorunda olmak çok rahatsız edici. Ama en azından geçici olduğunu biliyorsunuz. Birkaç gün içinde bu sorunu da atlatmış olacaksınız. Eğer birkaç günden daha uzun sürüyorsa tabii ki doktorunuza danışın. İlk günlerden sonra bedeninizin normal rutinine dönmesi birkaç hafta alacak.
Hiçbir şeye zaman kalmıyor
Asickles: “Anneliğin 24/7 zaman alan bir şey olduğunu hiç düşünmemiştim. Buna kendimi hazırlamadım. Düşünüyordum ki o uyurken ben hayatıma devam edebilirim. Ama bebek bakmak hayal edebileceğinizden çok daha fazla zaman alıyor”.
Nasıl başa çıkmalı: Bebek büyütmek kendinize ayırabileceğiniz zamandan vazgeçmek anlamına gelebilir. Ancak bu zorlu işe devam edebilmek için bu zamanı ayırmak durumundasınızdır da… Bu konuda etrafınızdaki insanlardan yardım istemekten çekinmeyin. Bazen bebeği babasına bırakıp tek başınıza dolaşmaya çıkın. Kendinizi bu kadar hırpalayarak kimseye iyilik etmiş olmazsınız.
Ağladığında ne istediğini bilememek
Mrs. Erin: “Bebeğiniz ağlıyor ve siz ne istediğini bilmiyorsunuz. Kendimi bu kadar çaresiz hissetmemiştim hiç. Yaklaşık üç ay aldı ağladığında ne istediğini öğrenmem.”
Ne yapmalı: Bir anneyi duygusal olarak en çok zorlayan meselelerden biridir. Bebeğiniz ağlar ama siz bir türlü onu sakinleştiremezsiniz. Bunu zamanla öğreneceksiniz. Ama şöyle bir ipucu hep aklınızda olsun… Nasıl ağladığına dikkat edin. Eğer tiz bir sesle ağlıyorsa acıkmış demektir, eğer sesi yüksek perdeden çıkıyorsa bir şey canını acıtıyordur. İçini çekerek ağladığında yorgun olduğunu düşünebilirsiniz. Hiçbiri değilse ama gene de düzensizce ağlıyorsa sadece canı sıkılmıştır.
Gece gündüze karışır
Trackhick: “Bebekler için gece ve gündüz kavramlarının geçersiz olduğunu bilmiyordum. Hastaneden eve döndükten sonraki ilk iki gece boyunca hiç uyumadı. Annemi arayıp şimdi anneliğin ne demek olduğunu anladığımı söyledim. Bebeklerin sadece acıktıklarında uyandıklarını zannediyordum, gece boyunca hiç uyumayabileceklerini düşünmemiştim.”
Ne yapmalı: Bazen birkaç hafta bazen birkaç ay boyunca bu sorunu yaşayabilirsiniz. Ama bunun da bir çözümü var. Bebeğinizin her gün en az bir saat dışarıya çıkartın ve bir şekilde eğlendirerek -şarkı söyleyerek, onunla konuşarak vs.- uyumamasını sağlayın. Gece vakti ise onu kendi haline getirin, ışıkların seviyesini düşürün, onu eğlendirmek için yaptığınız her şeyi bırakın…
Gaz sancısı kâbusu
Bchap122: “Gaz sancısına bir çözüm bulmayı ne kadar isterdim anlatamam… Hayatımda herhangi bir sorun karşısında bu kadar çaresiz hissettiğimi hatırlamıyorum. Buna kendini hazırlamanın mümkün olduğunu da düşünmüyorum.”
Ne yapmalı: Yeni doğanların yaklaşık olarak yüzde 10 ila 25’inde gaz sancıları ağır biçimde görülür. Ama kimse bunun tam olarak neden kaynaklandığını henüz bilmiyor. Bebeğiniz ağlar, sakinleşmekte zorluk çeker. Ama bazı çözümler de yok değil. Mesela herkesin bildiği gibi omzunuza alıp sırtını okşayarak ağrısını hafifletebilirsiniz. Bu esnada ağlamasını kesmek için de ses çıkaran bir şeylerle ilgisini çekebilirsiniz.
Kaynak: Laura Schocker