Kış ve bahar aylarında çocukların en sık geçirdiği solunum yolu hastalığıdır. 2 yaşından küçük çocuklar yılda 5-10 defa soğuk algınlığına yakalanabilirler. Özellikle çocuk kreşe gidiyorsa ya da okula giden kardeşi varsa üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma riski daha da yüksektir.
Soğuk algınlığının nedeni virüslerdir. Bu hastalığa yol açan çok sayıda virüs olmakla birlikte en sık etken rinovirüstür. Virüsler öksürük, hapşırık ve burun akıntısı ile ellere, oyuncak ve diğer yüzeylere bulaştırılır. Virüs bulaşmış bu yüzeylere dokunmakla hastalık alınır. Virüsler, oyuncaklar ve diğer yüzeyler üzerinde birkaç saat canlı kalabilirler. Öksürük ve hapşırıkla havaya saçılan virüslerin solunum yolu ile alınması da diğer bir bulaşma yoludur.
Virüs alındıktan 2-3 gün sonra hastalık belirtileri başlar. Öksürük, hapşırık, burun akıntısı, gözlerde sulanma, hafif ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve iştah azalması hastalığın bulgularıdır. Bu bulgulardan bir ya da birkaçı birlikte bulunabilir. Başlangıçta burun akıntısı sulu ve şeffaf iken hastalığın iyileşme döneminde koyulaşabilir ve sarımsı yeşil renge dönüşebilir. Bu durum bakteriyel enfeksiyon geliştiği anlamına gelmez, yani antibiyotik başlanmasına gerek yoktur.
Hastalığın iyileşmesi 7-10 gün sürebilir. Hastalığın etkeni virüsler olduğu için antibiyotik tedavisine gerek yoktur. Burun tıkanıklığı için serum fizyolojik veya tuzlu su spreyleri kullanılır. Parasetamol ya da ibuprofen ateş düşürücü olarak verilebilir. Bu ilaçların çocuğun kilosuna göre doğru dozlarda kullanılması gerekir. Hastanın dinlenmesi ve yeterince sıvı alması sağlanmalıdır. Burun tıkanıklığını azaltmak ve solunumu rahatlatmak için nemlendirici cihazlar kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki nemlendirici cihazlar her gün yıkanıp kurutulmalıdır. Aksi taktirde nemli ortamda bakteri ve mantarlar üreyerek çocuk için daha tehlikeli bir durum yaratabilir. Yine bilinmesi gereken diğer bir durum, hastalık dönemi dışında nemlendiricilerin kullanılmamasıdır. Aşırı nemli ortamda mite (ev tozu akarları) ve mantarların çoğalması kolaylaşır ve özellikle alerjik çocuklarda solunum sıkıntısı gelişebilir.
Soğuk algınlığı gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının insandan insana bulaşması çok kolay olduğundan hastane ya da muayenehaneye gitmeden bu genel tedbirlerle evde atlatılması hastalığın yayılmasını engeller. Ancak 3 aylıktan küçük bebeklerde viral enfeksiyonlar ağır seyredebileceğinden ve başka enfeksiyonlarla karışabileceğinden daha ilk günden doktora götürülmelidirler. 3 aylıktan büyük çocuklarda ise ateş 3 günden uzun sürerse, hasta yeterince sıvı alamıyorsa, hızlı nefes alma veya nefes alma zorluğu varsa, dudaklarda ve tırnaklarda morluk varsa ya da öksürük 1 haftadan uzun sürerse mutlaka doktora başvurulmalıdır.