50 batıl inanç yazısına karar verdiğimde Uzunçorap’a destek olan doktorlarımızın bir kısmından yardım istedim. Nörolog bir arkadaşım, yolladığım listeye bakıp aynen şöyle cevap verdi: “Metin ben bütün gün hastalara bunları anlatıyorum zaten. Bir de sana anlatamam anacım. Yazık bana.”

Bütünüyle yanılıyoruz. Toplum olarak. Hayatımızı boşa zorlaştırıyoruz. Doktorlarımızın hayatını da. Teşhisleri de.

Bazıları komik, bazıları masum, bazıları çok zararlı 50 tane batıl inanç derledim tıpla vücutla ilgili.

Aşağıdaki liste, Uz. Dr. Demet Ilıkkan, Op. Dr. Mazhar Çelikoyar, Prof. Barbaros llıkkan ve Uz. Dr. Feza Toker kılavuzluğunda hazırlanmıştır. Kendilerine çok teşekkür ederim.

Edit: Yorum bırakırken, “Şu tamam da bu doğru değil” şeklinde yorum bırakacaksanız kuvvetli kanıtlarla gelmeniz gerekiyor. Kanıtları fikirlerden ibaret yorumlar yayınlanmıyor.

 

Uzmanlarımızdan Dr. Bahar Beker’in bir maddeye itirazı var. Aynen yayınlıyoruz:

“Yakından TV seyredersen gözün bozulmaz” yorumuna istinaden bu durum hâlâ tartışmalı. Near work süresi arttıkça miyop riskinin arttığına dair çok çalışma var, ancak bu sebep mi sonuç mu hâlâ tartışılıyor. Ama bir gerçek var ki, sokakta daha uzun süre geçiren çocuklarda daha az miyopluk var (Göz hem yakına hem uzağa bakınca daha mı iyi olur, yoksa miyoplar utandığı için sokağa mı çıkmıyor bilinmez). Ancak evrimde bir organ hangi görevi daha çok yaparsa ona göre gelişir. Sürekli yakına bakıldığında göz küresi ona göre şekilleniyor. Mutlaka uzağa bakma araları vermek lazım. 1 saat bilgisayar 1 saat sokak gibi.