Göbek kordonunun sağlıklı olması, bebek anne karnındayken bebeğin gelişimi, hayatta kalması için çok önemliyken, bebek doğduktan sonra göbek kordonu işlevini kaybeder.

Doğumun tamamlanmasının ardından göbek kordonu kesilmeden önce buradan kan kaybı olmaması için kordon klamp veya göbek mandalı ile kıstırılır. Bu mandal tek yönlü işler, açılmaya izin vermez. Göbek kordonu yaklaşık 1 hafta içinde kuruyarak vücuttan ayrılır, yerinde göbek çukuru oluşacak yer oluşur.

Göbek kordonu 3 gün kadar erken veya bazen 10 gün kadar geç düşebilir. Göbek kordonunun geç düşmesi ile bazı hastalıkların birlikteliği bilindiğinden, ayrılması 15 günden sonraya uzayan bebekler için çocuk doktoruna başvurmak doğru olur.

Göbek işlevine gerek kalmayıp, yenidoğan sağlıklı bir şekilde dış dünyaya adapte olduktan sonra göbeğe özel bir bakım yapılması gerekmez. Göbek kordonu önce canlılığını kaybeder, kurur, ardından gelişen bakteriyel değişikliklerle hafif sulanarak göbek ile birleştiği yerden ayrılır. Göbek kordonu göbekten ayrıldıktan sonra da bu bölgeye özel bir bakım yapılması gerekmez.

Göbek çukurundan ayrılmayı takip eden birkaç gün sonrasından itibaren kanlı veya kansız yoğun akıntı beklenmez. Bu durumda çocuk doktoruna başvurmak doğru olur.

Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Alt temizliği
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Mekonyum ve geçiş kakaları
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Banyo
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Yatak
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Oda sıcaklığı
Sağlıklı bebeğin doğum sonrası hastanede yaşayacakları: Burun damlası