Doğumun gerçekleşmesi ile beraber, bebeğin yeni koşullarına alışma çabası, mücadelesi süratle başlar. Yenidoğan açısından doğumun gerçekleşmesi, anne ile arasındaki yaşamsal bağın, göbek kordonunun kesilmesi ile tamamlanır.
Anne karnındaki bebek için, doğum sonrası yemek yemek, nefes almak, vücut ısısının devamlılığını sağlamak yerini tutan işlevler, ihtiyaçlar bebeğin katılımı olmaksızın giderilirken, doğumun tamamlanması ile beraber yenidoğanın yaşamsal ihtiyaçlarını gidermek için aktif katılımı gerekir.
Oksijen ihtiyacını gidermek için anne karnında iken hava içermeyen akciğerlerini oda havası ile doldurması gerekir. Var gücüyse ağlayarak akciğerlerini boşaltır doldurur havayla. Nefes alma düzeni, ihtiyacını giderir dengeye ulaştıktan sonra emme refleksi, emerek beslenmeyi geliştirmesine rehberlik eder. Doğumdan kısa süre sonra, henüz doğum odasında iken, anne ile tanışması, memeyi emmeyi geliştirmesi, anne-bebek arasındaki bağın kuvvetlenmesi için önemlidir.
Anne karnındaki ideal ısı kontrollü ortamdan dışarıya çıkmakla beraber yenidoğanın yaşadığı termal değişiklikler, kendi başına adapte olabileceği sınırı zorlar. Bu nedenle yenidoğanın soğumamasına ve aşırı ısıtılmamasına dikkat edilmelidir.