1 haftadır bitemeyen nezle, biraz yeşil sümük, gece öksürükleri? Ansızın bir gece özellikle ateş de çıkar ve uyuyamazsa, kulak işe karıştı demektir. Nezle ve soğuk algınlığını takiben antibiotik verilmesinin en sık nedeni orta kulak enfeksiyonu yani otit. Özellikle tekrarlayan otit hem beraberinde getirdiği sorunlar, hem de antibiotik kullanımını sıklaştırdığı için oldukça can sıkıcı olabiliyor. Kliniğimize gelen 5 yaşın altındaki çocukların büyük çoğunluğu en az bir kez otite yakalanıyor.
Başlıca belirtiler
Soğuk algınlığı belirtileri. Kulak enfeksiyonunun hemen öncesinde burun akıntısı koyulaşır ve yeşile döner.
Artan gündüz veya gece huzursuzluğu
Kulak ağrısı veya duyma kaybı
Gece sık uyanma
Sırt üstü yatmak istememe
Düşük derecede ateş (veya ateş olmayabilir)
Kulakta akıntı: Kulaktan kanlı sıvı veya iltihap akabilir. Bu kulak zarının patladığını ve arkasında biriken sıvıyı akıttığının bulgusudur. Öncesinde olan ağrı, zarın delinmesiyle geçer. (Zar yeniden kendini onarır, üzülmeyin)
Bunlar varsa kulak enfeksiyonu demek değil…
Hiç soğuk algınlığı belirtisi olmadan kulak enfeksiyonu çok nadirdir. (Daha evvel böyle geçirdiği bir olay varsa, ancak o zaman aklınıza getirmelisiniz). 1 yaşından önce çocukların kulağına vurması veya çekiştirmesi başka sebeplerle olur. Bu kadar küçük bebekler henüz kulak ağrısının yerini tayin edemezler. Diş çıkarma sırasında diş etlerinden gelen ağrı kulaklara yansıyabilir ya da sadece kulaklarıyla oynamak hoşlarına gidiyor olabilir. Bebekler vücutlarından uzanan her şeyle ilgilenirler, oynarlar.Büyük çocukta hiç kulak ağrısının olmaması da kulak enfeksiyonu olasılığını çok azaltır.
Biraz anatomi: Kulak enfeksiyonu nasıl gelişir?
Kulak, dış, orta ve iç kulaktan oluşur. Dış kulakla, orta kulak arasında kulak zarı vardır. Ayrıca orta kulak burun gerisiyle de östaki borusuyla bağlıdır. Bu boru kulak içi ve dış ortamdaki hava basıncının eşitlenmesini sağlar. Östaki borusu küçük çocuklarda daha kısa ve eğiktir. Boğaz ve burundan gelen mikropların östaki borusu aracılığıyla kulağa ulaşması bu nedenle daha kolaydır. Çocuklar büyüdükçe, bu tüp daha dik bir hale gelir ve mikropların yukarı çıkması da zorlaşır. Bu yüzden büyük çocuklarda orta kulak enfeksiyonu daha nadirdir.
Soğun algınlığı sıklıkla virüslerle başlar ancak burun gerisinde biriken mukus, orada bulunan bakterilerin çoğalması için iyi bir ortam yaratır. Bakteriler östaki borusundan orta kulağa da ilerleyerek orada artan salgıya ve tıkanıklığa neden olurlar.
Kulak zarının arkasında biriken bu mikroplu sıvı zara baskı yaparak ağrıya neden olur. Bazen de duymaya etki edebilir.
Eyvah kulağı ağrıyor 
Gecenin ortasında tutan kulak ağrısını nasıl geçiririz? Unutmayın ki o anda çözüm antibiotik değil! İşte geceyi kurtarma teknikleri…
CALPOL veya IBUFEN/PEDİFEN
Ilık kompres: Ağrıyan kulağın üstüne hafif sıcak bir bez veya havluyla kompres
Ilık zeytinyağı veya sarımsak yağını etkilenen kulağa bir iki damla damlatın. Çok sıcak olmamalı.
Orta kulak enfeksiyonu
Araştırmalar basit kulak enfeksiyonlarının büyük çoğunluğunun 4-7 gün içinde bir antibiotik verilmeden de iyileşeceğini gösteriyor. Ancak nadir de olsa orta kulak enfeksiyonu yakınındaki kemiğe, ya da beyine atlayan bir enfeksiyon haline bürünebilir. Antibiotik bu olasılığı önleyebilir. Bazen sık aralıklarla kontrole çağırarak çocuğa antibiotik vermeden bu durumu atlattırabiliyoruz.
Enfeksiyon antibiotikle genellikle kontrol altına alınır. Ateş ve ağrı diner. Kulakta biriken sıvı bazen 3 günde, bazen 3 ayda düzelir. Bu sıvı östaki borusundan boğazın gerisine, veya buruna doğru akar. Antibiotik tekrarının sıvının temizlenmesi için hiçbir faydası yoktur, çünkü artık bakteri yoktur. Kronik burun tıkanıklığı veya alerjiler, östaki borusunu tıkayarak, bu sıvının akmasını zorlaştırır. Ses iletimi azalır ancak bu azalma kalıcı değildir. Öksürük, burun akıntısı gibi virüslerle başlayan tablo, bazen iki haftada düzelir.
Kulak enfeksiyonunu önlemek için ne yapabilirim?
1. Emzirin: uzun emzirme kulak enfeksiyonlarından korur
2. Kreşe verirken düşünün: Başka çocukların olduğu ortamlarda sık bulunmak soğuk algınlığı olasılığını ve kulak enfeksiyonunu kolaylaştırır. Kalabalık kreşler mikrop paylaşımına neden olur. Mümkünse daha küçük bir oyun grubuna sokun.
3. Alerjileri kontrol altında tutun.
4. Beslerken dikkat: Bebeği başı yukarıda besleyin. Özellikle biberonla mama alan bebekler yatay pozisyonda beslenirken, östaki borusuna kaçan mama tahriş ederek, enfeksiyon için zemin hazırlayabilir.
5. Burnu tıkanık gezmesin! Buhar, serum fizyolojik ve aspirasyonla burun içini açık tutun. Yattığı odanın serin (20 C üstü olmasın) ve biraz nemli olmasını sağlayın.
6. Sigara dumanından kaçın: Dumanın burun ve hava yollarını tahriş ettiğini biliyoruz. Östaki borusu disfonksiyonuna neden olarak, kulak enfeksiyonunu kolaylaştırır. .
9. Organik çiğ sebze-meyve tüketin: Bu tür yiyecekler, C vitamini, çinko gibimaddeler bağışıklık sistemini destekler. Bunları yediremiyorsanız, hepsini karıştırıp suyunu çıkarabilirsiniz.