Cerrahi yöntem
Cerrahi sırasında doktorunuz kulak zarında küçük bir delik açacak ve bu delikten hem içerideki sıvının boşalmasını sağlayacak hem de orta kulakta azalmış olan basıncın dış ortam basıncı ile eşitlenmesini sağlayacaktır. Açılan kanalın kapanmasını önlemek için ise bir tüp bu kanala yerleştirilecektir. Böylece östaki kanalı tıkansa bile orta kulak basıncı dışarıdaki basınçla hep aynı kalacaktır. Girişim yaklaşık 30 dakika sürer ancak geniz eti problemleri eşlik ediyorsa, geniz etinin alınması için süre bir miktar uzar.
Orta kulak problemleriyle ilgili çocuklara uygulanan ventilasyon tüpü takılması hasta açısından kolay hekim açısından deneyim gerektiren nazik bir girişimdir ve o gece hastanede kalınmasına gerek yoktur. Çocuğunuza uygulanacak girişimden en az dört saat önce çocuğun sıvı ve katı gıda alması yasaktır. Ameliyata alınmadan önce çocuğunuza bazı testler yapılacaktır. Ateşi ölçülecek ve aktif bir enfeksiyonu olup olmadığı kontrol edilecektir. Cerrahi girişimden önce bu girişime izin verdiğinize dair bir kağıdı imzalamanız istenecektir.
Cerrahi sonrasında özellikler
Cerrahi yaklaşım tamamlandığında çocuğunuz uyanma odasına alınır. Burada uyanma sürecinde olan çocuğun tüm yaşam fonksiyonları kontrol edilir. Cerrahi sonrasında çocuğunuzun kulağında bir pamuk yerleştirilmiş olabilir. Çocuğunuz yarım saat içinde uyanacaktır. Çocuğunuzda bir huzursuzluk fark ederseniz hemen paniğe kapılmayın. Anestetik maddeler huzursuzluğa, ağlamaya ve bilinçli hareketlerin kaybına neden olabilir. Çocuğunuza her zaman davrandığınız gibi davranın ve yumuşak bir ses tonuyla onunla konuşun. Çocuğunuz tamamen uyandığında ve doktorunuzun tayin edeceği bir süre servisde kaldıktan kontrolü yapıldıktan sonra ise rahatlıkla eve gidebilir.
Çocuğunuz oturabilir ve gıda alabilir duruma geldiğinde eve artık dönebilirsiniz. Eğer çocuğunuzda panik hali hissederseniz hatırlayın ki daha iyi duymakta olduğundan dünya ona daha gürültülü ve daha büyük görünmektedir. Eve döndüğünüzde doktorunuzun verdiği ilaçları aynen kullanın. Pek çok çocuk bir iki saat içinde oyun oynamak ister ve ertesi gün okula veya kreşe gidebilir.
Doktorunuzu şu durumlarda arayın
• Kulaktan ağır bir kanama olduysa veya 48 saat sonra bile kanama devam ediyorsa
• 48 saatin sonunda hâlâ renksiz bir sıvı geliyorsa
• Düşmeyen yüksek ateş
• Şuur durumu bulanık ise
Cerrahi sonrası takip
Eğer tüpler yerinde ise çocuğunuzun işitmesinde düzelme meydana gelecektir. En iyi sonucu alabilmek için çocuğunuzu doktorun önerdiği tarihlerde kontrole götürün. Bazen kulak problemleri sürebilir. Ancak iyi bir bakımla kulak enfeksiyonlardan korunabilir.
Doktorunuz tüplerin yerinde olduğunu kontrol etmek ve iyileşmeyi izlemek için sizi en kısa zaman içinde yeniden görmek isteyecektir. İlk takibin ardında her 2 ayda bir kontrol gereklidir. Ancak bu şekilde tüplerin hâlâ işlevsel olup olmadığı anlaşılır. Tüplere rağmen çocuğunuz hâlâ akut enfeksiyonlara yakalanabilir. Ancak tüpler yerinde olduğu sürece daha hızlı ve daha az sorunlu bir iyileşme süreci gözleyeceksiniz. Bir enfeksiyonun oluşması durumunda doktora başvurarak gerekli tedaviyi uygulayınız. Eğer tüpler tıkanacak olursa doktorunuz onları yeniden açacaktır.
Kulak bakımı
• Çocuğunuzun kulağının suyla temas etmesinden kaçınınız. Suyla temas edilecekse kulak tıkaçları kullanınız.
• Çocuğunuzun asla suya dalmasına izin vermeyiniz.
• Çocuğunuzun kulağını herhangi bir cisimle karıştırmasına engel olunuz.
Tüplerin kalma süresi ve tekrar takılması gereken şartlar
Tüpler çocuğunuzun kulağında sonsuza kadar kalmayacaklardır. Çoğu tüp 6-12 ay kadar yerinde kalabilir. Tüplerin kalış süresi çocuğunuzun büyüme süresi ile ilgilidir. Bir büyüme atağını takiben tüpler kendiliğinden düşeceklerdir. Tüplerin yerlerinde bıraktıkları delik ise hemen kapanacaktır. Duruma bağlı olarak doktorunuz tüplerin kalış süresini belirler. Eğer tüpler düştükten sonra kulak problemleri yenilenirse yeni bir cerrahinin uygulanması gerekebilir.
Pek çok çocuk ergenlik çağından sonra orta kulak problemlerinden kurtulur. Buraya kadar anlattığımız önlemler, tıbbi ve cerrahi tedaviler bu döneme kadar çocuğunuzun kulağında kalıcı bir problem olmaması için yapılan önlemlerden ibarettir.
TEDAVİ KOMPLİKASYONLARI
Anesteziyle ilgili olarak
Cerrahi yaklaşımdan önce bir uyku vericiyle çocuğun rahatlaması sağlanabilir. Cerrahiden hemen önce ise çocuğunuza küçük miktarda gaz solutulur. Bu küçük miktardaki anestetik çocuğunuzun uyumasını sağlayacaktır. Anesteziye bağlı riskler şunlardır:
• Uyanma sırasında huzursuz veya saldırgan tavır
• Kusma
• Solunum problemlerine yol açabilecek alerjik problemler
• Geçici kalp ritim problemleri
Ancak kullanılan anestezik maddelerin özelliği ve deneyimli anestezistlerimizle bu riskler yok denecek kadar azalmıştır.
Cerrahi yaklaşıma bağlı riskler (Az olmakla birlikte cerrahi yaklaşımda ve tüp takılması vede düşmesi sonrasında bazı riskler mevcuttur.)
• Kanama
• Tüpün tıkanması
• Ameliyat sonrası akıntı
• Kulak zarında sertleşme, kireçlenme veya diğer değişiklikler
• Kulak zarında delik
Sekretuvar otitis media’da orta kulakta sıvı toplanması ve cerrahi olarak sıvının aspirasyonu ventilasyon tüpünün takılması.
SON
Birinci bölüm için tıklayınız.
İkinci bölüm için tıklayınız.