Myom hangi sorunlara neden oluyor?

• İdrar torbasına, bağırsaklara, idrar yollarına baskı yapıyor. O zaman sık idrara çıkma, kabızlık ortaya çıkıyor.
• Çok büyüdüğünde milyonda bir de olsa kötücül tümör (sarkom) çıkabiliyor.
• Yerleşim yerine göre kanama olabiliyor. Myomdan mı rahim içinden mi olduğunu ayırt etmek gerekiyor.
• Rahimdeki kas dokusuna yerleşirse, adalenin kasılması etken oluyor. Kadınların adet dönemleri uzun olabiliyor, 3-4 ped kullanırken kanama şekli değişiyor. 2-7 gün adet görürken, bir haftayı aşarsa araştırmak lazım.
• Kansızlık yapıyor, tüm sistemi etkiliyor.
• Myom rahim duvarının dışındaysa, büyük değilse, bası yapmıyorsa sorun değil. Bazen saplı myomlar olur,  sapıyla rahme bağlıdır, kendi etrafında döner, müdahale gerekir.
• 10 santimetre civarında  myomlar olabiliyor. Büyük oldukları için alınmaları gerekli.
• Eğer myom 5-6 santimetreyse ve kanama yapıyorsa alınması gerekiyor. Ayrıca kendi içinde kanayabilir. Myomda ölü hücreler oluşuyor, ağrıya yol açıyor.
• Yakınma oluşturuyorsa alınmasında büyüklüğü çok etken değil ama belirti vermeyen ve 3-4 santimetrelik olanı da almak gerekmez.
• Eğer yakınma varsa 6-7 santimetreden sonra almak lazım.
• Myomu alırken kişiye özgü karar vermek önemli. Kadın ilerde çocuk planlıyorsa, 30 yaşlarındaysa, rahmin yapısını bozmamak için sadece myomu almak gerekebilir.

Myom uğruna rahim alınmamalı!

Myom rahim dokusunda bulunduğu yerden çıkarılmasına karşın aynı yerde yine çıkabilir. Düz kas hücresinden kontrolsüz bir büyüme oluşabiliyor. Duvara tuğlaları üst üste değil yan yana koyuyor. Östrojen hormonu büyütebiliyor. 16-17 yaşında bile ameliyat edilen hastalar olabiliyor.

Problem sadece myom ise bu yüzden kadınların rahminin alınmaması gereklidir, organ koruyucu cerrahiyle rahim alınmamalıdır. Organ koruyucu cerrahiyi günümüzde çok önemlidir. Çünkü; “Rahmi aldığımızda binanın tabanını almış oluyoruz, aşağıda çökmeler oluyor. Mecbur olmadıkça almamak gerekiyor. Son yıllara kadar 40’lı yaşlarda  hazır açmışken hepsini alalım mantığı vardı. Hastaların bu konuda bilinçli olması lazım. Rahimde ya da yumurtalıkta bir şey olabilir. Sadece myom var. Başka bir şey yoksa sadece myomu alabilirsiniz. 40 yaşında hala adet görüyor, 50 yaşında adet biter. Yumurtalıklarında işi biter. Rahimde sorun varsa o dönem teklif etme daha kolay olabilir. 40’lı yaşlarda rahmi aldığınızda organik eksiklik oluşuyor, pelvis tabanı bozuluyor, adet ortadan kalkıyor. Ameliyat her zaman risktir. Yapışıklık olabiliyor.”

Büyük myom erken doğuma neden oluyor

Myomların kısırlıkla ilişkisi de her zaman merak edilen bir konu. Eğer myom rahim içinin şeklini bozmuyorsa, kanlanmayı bozmuyorsa kısırlıkla ilgisi yok. Büyüklüğü önemli. Duvar içine ya da en dışına yerleşebiliyor. 4 veya 7 santimden büyük miyomlar kısırlıkla ilgili olarak nerede yerleşirse yerleşsin alınmalı, veya rahim içine doğru yerleşmişse hangi büyüklükte olursa olsun çıkartılmalıdır. Büyük myom varsa erken doğum yapabiliyor, prematüre olabilecekse onu da hastayla paylaşıp myomu almak lazım. Bunu çıkarırken de yapışıklık olmasın diye bazı prensiplere uyulması lazım. Açık cerrahi yöntem ya da laporoskopi ile çıkardığınızda riskler olabilir. Tüm bunların hastaya anlatılması lazım. Myomlar kanama sorunu yaratıyorsa da çıkarılmalı. Laporoskopi ile miyom çıkartılan olgularda gebelik esnasında rahim yırtılma riski mevcut. Kısırlık problemi olan kişilere mini laparotomi ile ( sezaryen için karında yapılan kesi yerinde 5-6 santimlik bir kesi ile ) miyom çıkartılması uygulamasını tercih ediyoruz.

Rahim içi dokuya çok yakın olan miyomları mimariyi bozanları histereskopi ile alıyoruz. Bu yöntemde optik araçlar yardımı ile vajinal yoldan rahme bakıp miyomları çıkarıyoruz