Evlerimizin yüzeyindeki bakteri florası, patojen bakterilerden oluşmaktadır. Bağışıklık sistemi yeterince gelişmiş olan yetişkinlerde hastalık oluşturma gücü oldukça zayıf olan bu bakteriler, evde beslediğimiz minik dostlarımızın yüzey florasında da mevcuttur. Bu durum hijyen kurallarına dikkat eden anne adayı için hiçbir tehlike oluşturmamaktadır. Bu durumu çok basit bir örnekle açıklarsak; yüzeye temas ettiğimiz elimizi yıkamadan elimizle bir şey yemiyorsak, minik dostlarımızı sevdikten sonra da aynı hijyen kurallarını uygulamalıyız.
Ancak minik dostlarımızın tuvaletleriyle ilgili hijyen tedbirleri daha önemlidir. Anne adayları mümkünse kedilerin tuvalet kabı temizliğine hamilelik süresince ara vermeli, bu mümkün değilse eldiven kullanarak gerekli hijyen kurallarını uygulamalıdır. Aynı kural köpeklerin tuvaletlerinin toplanması sırasında da geçerlidir. Evcil petlerinizin tuvaletlerindeki gram negatif bakteri florası zengin olup hamilelik haricinde de hijyen açısından önem arz etmektedir.
Evde beslediğimiz minik dostumuz kediyse, hamilelik döneminde tuvalet temizliğinin oluşturabileceği en büyük risk toksoplazmosis adı verilen paraziter hastalıktır. Toksoplazma etkeni genelde insanlarda çok hafif bir enfeksiyon oluşturur; vücut ısısı yükselir, gribal bir enfeksiyon görüntüsü vererek birkaç günlük süreçte sonlanır ve enfeksiyonu geçiren kişide doğal bağışıklık oluşur. Ancak bağışıklık sistemi düşük olan insanlarda enfeksiyon daha ağır seyir gösterebilmekte ve hamilelik döneminde düşüklere neden olabilmektedir. Bu paraziti kediler vektör (taşıyıcı) olarak bulundurabilir. Dışarıyla bağlantısı olmayan, avlanmayan, çiğ et yemeyen veya çiğ süt içmeyen kedilerde bulunma ihtimali oldukça düşük olan bu paraziter hastalıkla ilgili riskin belirlenmesi hamilelik süresince anne ve çocuk sağlığı açısından oldukça önemlidir.