Ergenlik döneminde gençleri önemli aşamalar beklemektedir. Fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişme. Hızlı bir büyüme dönemi, kendini tanıma, bağımsızlık isteği ile çakıştığında bu dönemde doğal olarak beslenmede de birtakım değişikliklerin olması kaçınılmazdır.
Hızlı bir boy atmanın yanı sıra, kızlarda hormonal değişim vücuttaki yağ dokusunu artırırken, erkeklerde ise kas dokusu artmaktadır. Vücut şekillenmeye başlar. Yağ hücreleri sayıca artar ve daha sonraki yıllarda bu hücreler şişerek şişmanlığın artmasına neden olur. Aşırı ve yanlış beslenme ile ileride obezitenin oluşması kaçınılmazdır. Aynı şekilde kimlik oluştururken alınacak yanlış örnekler veya etkilenmeler (bazen arkadaş, bazen de aile),ergenlerin hatalı diyetler uygulaması sonucunu doğurarak, büyüme ve gelişme bozukluğu, çeşitli sağlık sorunları (kansızlık, diş çürümesi, kabızlık, kolit, mide hastalıkları vs.) veya anoreksia, bulimia gibi yeme bozukluğu rahatsızlıkları geliştirmesine neden olacaktır.
Sosyal ve ruhsal değişmeler, gençliğe adım atan çocuklarda arkadaşlara yönelme, aileden kopma veya onlara karşı gelme, isyankârlık gibi durumlarla aileyi karşı karşıya getirebilir. Onlara öncelikle kendiniz doğru beslenerek örnek olmalısınız. Onları izlemeli, fazla müdahale etmeden basit yollar göstermelisiniz. Doğru yönlenmesi için gerektiğinde doktorunuzdan ve diyetisyeninizden yardım almasını sağlamalı, popüler diyetlere kaymasına engel olmalısınız.
Öncelikle evde hazır besinler yerine ev yemeği bulundurmak, meşrubatlar yerine süt, meyve suyu, ayran almak, aralarda atıştırmalık olarak cips, bisküvi, çikolata, gofret yerine taze veya kuru meyve, kuruyemiş bulundurmak en azından evinizin korunaklı bir yer olmasını sağlayacaktır. Çavdar, tam buğday ekmeğini seçmeli ve beyaz ekmeğe evinizde yer vermemelisiniz. Yemeklerinizde tuzu azaltın. Unutmayın tat ile ilgili alışkanlıkların çoğu çocukluk ve ergenlik döneminde başlar. Onun güne kahvaltı ile başlamalısını sağlamalısınız. Sağlık ve başarının temeli kahvaltıdır. Kahvaltıda protein kaynağı süt, peynir veya yumurta mutlaka olmalıdır.
Dışarıda arada sırada akadaşları ile birlikte vakit geçirdiğinde olabildiğince hamburger, kola, patates kızartması yerine, sandviç, ayran, etli salata, meyve suyu gibi daha sağlıklı seçeneklere yer vermesi istenebilir. Bu konuda yazılmış doğru kitaplar onlara hediye edilebilir. Böylece sağlıklı beslenmeye dikkat çekmeyi başarabilirsiniz.
Tabii ki okullarda sağlıklı besinlerin bulunması ve beslenme derslerinin verilmesi de çok önemlidir.
Hızlı büyüme ve gelişme, enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinmesinin artması demektir. Yeterli ve dengeli beslenme ile bu artış karşılandıktan sonra onu mutlaka spora yönlendirmelisiniz. Spor, fiziksel ve ruhsal gelişmeye yardımcıdır. Özellikle bu dönemde kemik kitlesinde artış fazla olduğu için kalsiyum içerikli besinler (günde iki bardak süt veya yoğurt, peynir, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller) tüketmenin yanı sıra, spor yapmak üst düzey kemik kitlesine ulaşmak için gereklidir.
Kızlar bu dönemde adet görmeye başlar. Kansızlığı önlemek için demir yönünden zengin et, yumurta, kuru baklagil, kuru meyve gibi besinler bulundurmak, C vitamini yönünden zengin besinlerle birlikte tüketmesini istemek gerekmektedir.
Sağlıklı bir ömür için sağlıklı beslenmenin temeli bu dönemde atılır. Önemseyin.