1. Emzirerek. Bu konuda bir problem var ise kabullenip devam ederek.
2. Konuyu dert edip kafaya takmayarak. Herkesin şartları ve metabolizması farklı. Kıyaslayıp asabınızı bozmayın. Ayrıca kadın dergilerinde ve sosyal medyada pompalanan muhteşem vücutlar saçmalığına pabuç bırakmayın. Sağlıklı olmanız gerekiyor, 34 beden değil.
3. Acele etmeyerek. Altı aydan sonra gerçek gerileme başlıyor. Üstelik durum sadece dışarıdan göründüğü gibi de değil. Fizyolojik olarak rahim en az 4-5 ay sonra eski haline kavuşuyor. Psikolojik olarak ise lohusalık 40 gün değil en az altı ay ve hatta bir sene sürüyor.
4. Özellikle ilk 3 ay yemeyeceğim diye kasmayarak ama şuursuzluğa da varmayarak. O dönemde insanın canı genelde çok tatlı istiyor ki sanırım bu vücudun kalori ihtiyaç sinyali. Tatlı süt yapmaz bir kere bunu bilin, yiyorsanız kendinize yiyorsunuz. Ama sizin ihtiyacınız var ise abartmadan sağlıklı tatlıları yiyin. Çünkü o dönem bu isteğe iştirak etmek iyi geliyor. (Dev gofret paketi üstü fındıklı çikolata kreması yiyen biri olarak yazıyorum ki aha da şuursuzluk.)
5. Diyet yapmayarak. Aslında her zamanki gibi, olması gerektiği gibi beslenerek. Şekerli gıdalara yüz vermeyip, sağlıklı karbonhidratlar, bol sebze, meyve ve tercihen bitkisel protein tüketerek.
6. Vakit buldukça yürüyüş, yoga, pilates yaparak, yüzerek. Bir ara nağme geçmeli burada, vakit yok biliyorum. Valla. Benim bakkala yalnız gittiğime şaşırdığım zamanlar oldu. Ama o yürüyüşleri slingde ya da pusette bebekle de yapabilirsiniz. Diğerleri için de illa bir yere gidip para vermeniz gerekmiyor. Kişisel disiplin ve internet yeterli. Bebeğinizin illa bırakılması gereken bir “şey” olduğunu düşünmeyin. Hayatı beraber programlayın ama elbette bazen bırakılmalı bunu da unutmayın, bu herkese iyi geliyor; ara nağme bitti. Şahsen diğer sporlara ise karşıyım, çünkü çok yoruyor ve bence aslında vücudu eskitiyor. Mesela koşmak ancak bir yere yetişiyorsan ve bir şeyden kaçıyorsan gerekli bence. Gebelik, emzirmek, çocuk bakmak vücuttan çok şey götürüyor. Daha bunun menapozu var, yaşlılığı var. İyi bakalım kendimize.
7. İlk altı ay vücudunuz ancak kendini toparlayıp bir senenin sonuna doğru değişmeye başlayacak. Sonra da emeklemeye veya yürümeye başlayan velet-ler-in peşinde zaten pek yer göremeyen mabadınız neredeyse hiç yer göremeyecek, ben bugün ne yedim acaba diyeceksiniz. Hele bebek ilk değilse nereye yetişeceğinizi şaşıracaksınız. Al sana spor. Al sana kilolardan hepten kurtulma. (lüzumsuz beslenmemeyi unutmadan tabii)
8. En mühimi ne biliyor musun arkadaşım? Sev kendini. Hemhal ol bedeninle, bebeğinle, evdeki sevdiklerinle ve yeni hayatınla. O güzelim göbeğin, çatlakların, selülitlerinle seviş sevgilinle, bak aynaya ve de ki hadi len!