Virüslerin etken olduğu, çocukluk çağında sık görülen bir döküntülü hastalıktır. Bulaşma direkt temas ya da solunum yolu sekresyonlarıyla olur. Hastalık daha çok kış sonu ve bahar aylarında görülür.
Temastan 10-20 gün sonra ateş, kırgınlık gibi bulgularla birlikte tipik döküntü görülür. Döküntü küçük kırmızı kabarcıklar halinde olup ortaları su toplamış şekildedir. Döküntüler göğüs, karın ve sırttan başlayıp, saçlı deri dahil tüm vücuda yayılır. Döküntüler kaşıntılıdır, ateş hafiftir. Döküntü ortalama 7-10 gün sürer. Bulaşıcılık döküntüden 2 gün önce başlar ve döküntü tamamen kabuklanana kadar sürer.
Tedavide kaşıntı önleyici ilaçlar ve losyonlar kullanılabilir, tırnaklar kısa kesilerek kaşıntıyla lezyonların mikrop kapması engellenmelidir. Pamuklu giysiler giyilmelidir. Hastaların duş yapmalarında sakınca yoktur ama liflenme ve keselenme yapılmamalıdır. Basit suçiçeğinde antibiyotik ya da antiviral tedaviye gerek yoktur, ancak döküntülerde kızarıklık şişlik gibi mikrop kapma beliritileri olduğunda antibiyotik gerekebilir.