Zamanları boş geçmesin, bilgisayar başından kısa bir süre olsun kalksınlar diye… Ama güzel olduğu kadar, çok zor çocuklarla bu etkinliklere katılmak.

Seçerken nelere dikkat etmeli, izlerken sıkılmasın diye neler yapılmalı, kalıcı olması için etkinlikten sonra ne söylenmeli? Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı yanıtladı.

HANGİ ETKİNLİĞE GİTMELİ

Küçükyazıcı’ya göre çocuklar için etkinlik tercihi belirlerken, anne-babaların göz önünde bulundurmaları gereken faktörler şunlar:
– Çocuğun bekleyebilme kapasitesi
– Yaşı – Zihinsel gelişim düzeyi
– Çocuğun ilgi alanları

Üç-dört yaş ve altındaki küçük çocuklarda seçeneklerin nispeten daha az olduğunu söyleyen uzman psikiyatr bu yaşlardaki çocukların dikkat süreleri oldukça kısa olduğundan, katıldıkları faaliyetlerde çabuk sıkıldıklarını hatırlatıyor: “Çocuklar etkinlik devam ederken gitmek isteyip zorluk çıkartabilir. Bu yaş, çocuklar için tiyatroya gidilebilecek güzel faaliyetler arasında. Ancak kısa süreli ve basit öyküsü olan oyunlar tercih edilmeli. İçeriğin çocuğun yaşına uygun olmasına özen gösterilmeli.”

HAZIRLIK AŞAMASI

Küçükyazıcı etkinlik öncesi yapılması gerekenleriyse şöyle sıralıyor: “Küçük yaştaki çocuklar yüksek sesten ve karanlıktan rahatsız olur. Eğer ilk kez gidiyorsanız, çocuğu önceden zihinsel ve duygusal olarak hazırlamanız çok önemli. Örneğin, alıştırmak için küçük çocuklarla tiyatroculuk oynanabilir. Evde tiyatroya benzer bir ortam oluşturarak çocuğun kafasında neyle karşılaşacağı hakkında daha net fikirler oluşması sağlanabilir. Sirk gibi gösterilere gidilecekse, özellikle yüksek ses çıkaran büyük hayvanlar veya animasyonlar çocuklar için korkutucu olacağından, yine çok seçici davranılmalıdır. Faaliyet sırasında çocuk korkar veya sıkılırsa, çocuğu içeride sakinleştirmeye çalışmak yerine dışarı çıkarıp rahatlatıp ondan sonra tekrar içeri girmek denenebilir; ancak çocuk istemiyorsa, asla zorlanmamalıdır.”İlköğretim döneminden itibaren etkinlik seçimi çok daha kolaylaşıyor, çocuklar her türlü faaliyete rahatlıkla birlikte gidilebilir hale geliyor. Çünkü bu yaşlarda çocuk neyle karşılaşacağını biliyor. Bir faaliyetin başından sonuna kadar daha rahat oturuyor. Gidilecek yer tercih edilirken çocukların zevklerini de göz önünde bulundurmak önemli.

SONRASINDA SOHBET EDİN

Yapılan etkinlikten sonra çocukların bu etkinlikten keyif alıp almadıkları, en çok neden etkilendikleri, beğendikleri ve beğenmedikleri şeylerin neler olduğu sorulabilir. Gökçe Küçükyazıcı ebeyevnlere çocuğa hangi karakteri daha çok sevdiği, onun yerinde olsa kendisinin nasıl davranacağı gibi sorular sorarak yorum yapması istemelerini öğütlüyor:
“Çocuklara bundan sonra nasıl bir etkinliğe gitmek istediğini sorabilir, seçimi birlikte yapmaktan keyif duyacağınızı söyleyebilirsiniz. Birlikte bir etkinlik yapmanın size de çok iyi geldiğini çocuğa söylemek onu daha da mutlu edecektir.”

Hürriyet