Yaşamsal etkinliklerinizin yüzde 10’undan daha azının bilinçli kararlarınızla, yüzde 90’dan fazlasının bilinçaltınız tarafından yönetildiğini biliyor musunuz?

Peki bilinçaltının yüzde 80’inin 0-3 yaşında yazıldığını?

Bilinç ve bilinçaltının (veya bilinçdışının) tanımına gelince… En basit haliyle;

Bilinçli zihin; zihnin kendi eylemlerinin, duygu ve heyecanlarının farkında olan kısmıdır.

Bilinçdışı; zihnin ve kişiliğin, kişinin farkında olmadığı kısımlarından oluşur.

Siz çoğunlukla kararlarınızı bilinçle verdiğinizi sanırken aslında zihniniz size önceden belirlenmiş sınırlar içinde seçenekler sunar. Bilinçaltınız özellikle ilk 3 yıl öğrendiği –bu benim için iyidir, bu uygun değildir, şu koşullarda bunu yaparsam başıma bu gelir’lerle yazılı bir kullanma kılavuzuna göre bilinci yönlendirir.

Çocuğunuzun bir anlamda ‘yaşamı kullanma kılavuzu’ çevresi tarafından yazılırken maalesef bilinci henüz devrede değildir. Bu anlamda korunmasızdır. Bu yazılım bana ilerde zarar verebilir gibi bir analiz yetisi oluşmamıştır. Bu dönemde potansiyeli sınırlanmaya, ilerde düşünmeden uygulamaya koyacağı olur ve olmaz’lar belirlenmeye başlar.

Çocuklukta yazılan bu kılavuz ilerde barışçıl vatandaşlar mı, saldırgan mı, odaklı çalışanlar mı, disiplinsiz mi, ilgili ebeveynler mi, yoksa ilgisiz mi olacaklarını ve buna benzer pek çok şeyi belirleyebilir.

Peki bu dönemde çocuğumuzun bilinçaltını kim yazıyor?

Çevresinde kimler varsa onlar birincil öncelikte kuşkusuz. Anne-baba-bakıcı veya bakım desteği veren aile büyükleri… Söylenen her söz ve nasıl söylendiği, yapılan tüm davranışlar bu kılavuzda gerekli yerlere kaydediliyor. Tabii bir de televizyon var. Hatta şimdilerde bilgisayar oyunları ve benzeri çocuk oyalayıcı olarak kullanılan her türlü yeni çağ oyuncakları…

Evet, ağırlıklı olarak çocuğunuzun bilinçaltını SİZ YAZIYORSUNUZ. Ve bu yazılım nedeniyle ileride yaşamla başa çıkabilen mi yoksa yaşamın her değişkeninde kolayca yaralanan bir birey mi olacağına siz karar veriyorsunuz.

Bu konuya devam edeceğim. Ancak bu ilk bölümde şu iki şey aklınızda kalsın istiyorum.

1. Çocuğunuzun ilerki yaşamında kullanacağı kılavuzun yüzde 80’i 0-3 yaş aralığında SİZİN tarafınızdan yazılıyor.

2. Eyvah her söylediğim ne etki yapacak diye panik olmanıza gerek yok. Doğru yapmanız gereken en önemli şey İYİ ROL MODELİ OLMAK. Yani her adımınızı ölçüp biçmekten ziyade büyük resimde şu sorumluluğunuzu bilseniz yeterli: Ne söylerseniz söyleyin-çocuklarınız sizi model alacak!

İlerde hayatla barışık ve başarılı bireyler olsun istiyorsanız ÖNCE SİZİN ÖYLE OLMANIZ GEREKİYOR.

Sevgi dolu ve barışçıl olmalarını istiyorsanız ÖNCE SİZİN ÖYLE OLMANIZ GEREKİYOR.

İyi bir aile kursun istiyorsanız ÖNCE SİZİN ÖYLE OLMANIZ GEREKİYOR.

Bir sonraki konumuz: ÇOCUĞUMUN BEYNİNDE NELER OLUYOR?