Sayın ATV Yetkilileri,

Pedagoji Derneği olarak medyada içinde çocuk olan, çocuğu ilgilendiren programları takip ediyor ve pedagojik olarak daha doğru adımların atılması için ilgili birimleri mektuplarla bilgilendiriyoruz. Bu çerçevede yapımcılığını üstlendiğiniz “Baba Panik Yapma” adlı programınız, uzun süredir derneğimiz uzmanlarınca takip edilmektedir.

Öncelikle, günümüzde annelere devredilen ve babaların kenardan izlediği çocuk yetiştirme sürecine babaları da katan, babalarda bu farkındalığı oluşturma niyeti ile hazırlanan programınız için teşekkür ediyoruz. Çünkü günümüz babalarının çocuğun yetiştirilme sürecine daha aktif bir şekilde katılması gerekiyor. Programınız bu konuda farkındalık oluşturuyor.

Programla ilgili tavsiyelerimiz ise şu şekildedir:

Henüz bezlenme ve emme aşamasında olan, annesinden tam ayrışmamış küçük çocukların uzun süreli olarak annelerinden ayrı tutulması sakıncalıdır. Anne bakımına, şefkatine ve sinesine muhtaç çocukları beş gün boyunca anneden ayrı bırakmak çocukta çeşitli psikolojik yaralanmalara neden olabilmektedir. Çocuklar, zor zamanlarında neden annelerinin yanlarında olmadığını anlamamakta ve yanında olmadıkları için annelerine öfkelenebilmektedir. Bu nedenle, dört yaş üstü çocukların programınıza katılmasını daha doğru buluyoruz.

Derneğimiz çocukların mahremiyetine en az yetişkinlerinki kadar saygı duyulmasını önemsemektedir. Programınızın bazı bölümlerinde alt değiştirme ve banyo esnasında, kız erkek fark etmeksizin çocukların popolarının ve mahrem alanlarının alenen gösterildiğine tanık olmak bizi üzmüştür. Bizce çocukların özel alanlarını umuma teşhir etmek doğru değildir. Ayrıca, pedofili vakalarının arttığı günümüzde risklidir. Bu nedenle bu sahneleri yayından çıkarmanızı tavsiye ediyoruz.

Günümüzün tartışılan konularından biri de kişisel ve özel bilgilerin paylaşımıdır. Programda yer alan çocuklar adları ve soyadları ile tanıtılmaktadır. Ne var ki programdaki çocuklar gelecekte kendi görüntülerinin internet ortamında dolaşmasından rahatsız olabilirler. Çevrelerinde program görüntüleri nedeniyle çeşitli etiketlemelere maruz kalabilirler. Bu nedenle çocukları ve ailelerini tanıtırken soyadlarını kullanmamak bir çözüm olabilir.

Pedagoji Derneği olarak, babaların çocuk eğitim sürecindeki rolüne dikkatleri çeken bir adımda bulunduğunuz için teşekkür ederiz. Bahsedilen konulara dikkat ettiğinizde programınızın pedagojik olarak daha sağlıklı bir yapıya bürüneceğini belirtmek isteriz.

Saygılarımızla.

– Mektubu PDF olarak indirmek için tıklayınız.

Pedagoji Derneği